Argentinska prestolnica je že peti dan ovita v oblak dima. Foto: EPA
Argentinska prestolnica je že peti dan ovita v oblak dima. Foto: EPA

Dim, ki se zaradi več kot 300 domnevno podtaknjenih požarov nevarno širi, je kriv za najmanj dve hudi prometni nesreči, v katerih je ta teden umrlo osem ljudi, zajel pa je že več kot 70.000 hektarjev zemlje okoli argentinske prestolnice.

Argentinska vlada za požare obtožuje kmete, argentinski notranji minister Florencio Randazzo pa je nastale razmere označil za katastrofalne.

Promet okoli Buenos Airesa ohromljen
Več odsekov avtomobilskih cest je zaradi dima zaprtih, zaprto je tudi pristanišče v Buenos Airesu, poleti na letališče Jorge Newbery Airpark pa so bili preusmerjeni na druga argenitnska letališča.

Meteorologi za naslednjih nekaj dni še ne napovedujejo nobenih padavin, kar pomeni, da bi se ogenj in dim lahko še razširila, prebivalcem Buenos Airesa pa nekaj upanja vlivajo napovedi, da naj bi veter zapihal v drugo smer in odpihnil dim z neba nad prestolnico.

Čeprav se je dim nad Buenos Airesom začel pojavljati že več kot pred tednom dni, pa se je vidnost drastično zmanjšala šele v petek in soboto. Foto: EPA
Zaradi dima se je vidljivost v mestu zmanjšala na manj kot 500 metrov. Foto: EPA
Kljub temu, da dim ne vsebuje toksičnih snovi, pa se prebivalci v strahu za svoje zdravje vseeno izogibajo zunanjega sveta in raje ostajajo v svojih domovanjih. Foto: EPA
Za požare, ki so povzorčili dim, naj bi bili krivi kmetje. Foto: EPA
Zaradi gostega dima so bili odpovedani številni leti. Foto: EPA
Zaščitne maske so v zadnjih dneh postale obvezna oprema prebivalcev. Foto: EPA