Med ranjenimi je več otrok. Foto: Reuters
Med ranjenimi je več otrok. Foto: Reuters
Vojaki pometajo pepel z glavnega letališča La Aurora. Foto: Reuters
Gvatemala: V izbruhu ognjenika umrlo najmanj 38 ljudi

Ognjenik Fuego je silovito izbruhnil približno 40 kilometrov jugozahodno od glavnega mesta Ciudad de Guatemala, lava pa je zalila vse pred seboj, tudi družino preživele. "Kako se je uspelo rešiti vam?" jo vpraša snemalec tamkajšnje televizije. "Videli smo, kako lava polzi čez koruzna polja in smo stekli v hrib," je dejala po poročanju BBC-ja.

Agencija za naravne nesreče Conred je sporočila, da je reka lave pritekla v vas El Rodeo, kjer je uničila hiše in v njih do smrti požgala ljudi, še poroča britanski medij. Umrlo je najmanj 33 ljudi, med njimi tudi otroci. Kot poroča Independent, je ranjenih najmanj 300 ljudi.

Najhuje je na južnem pobočju ognjenika, kjer še pogrešajo več ljudi. Število smrtnih žrtev izbruha bi se tako lahko še povečalo. Z območja je zbežalo okoli 2.000 ljudi, zaradi pepela je zaprto mednarodno letališče v glavnem mestu.

Ogroženih več kot milijon ljudi
Pristojne oblasti v Gvatemali so sprožile nacionalno reševalno akcijo, saj menijo, da bi do uničenja lahko prišlo vsaj na treh območjih. Zaradi izbruha je prizadetih okoli 1,7 milijona ljudi.

Prebivalcem so svetovali, naj nosijo zaščitne maske, saj močan veter pepel in prah razsipava na širšem območju. Vojska pomaga ljudem v odročnih krajih s postavitvijo začasnih bivališč.

Ognjenih Fuego je bruhal v zrak kamenje, črn dim in pepel vse od nedelje. Po podatkih tamkajšnjih strokovnjakov je to največji izbruh ognjenika od leta 1974.

Gvatemala: V izbruhu ognjenika umrlo najmanj 38 ljudi