Pri reševanju na prizadetih območjih pomaga na tisoče vojakov. Foto: EPA
Pri reševanju na prizadetih območjih pomaga na tisoče vojakov. Foto: EPA

Oblasti so do zdaj potrdile več kot 600 smrtnih žrtev. Z najbolj prizadetih območij so preživele reševali iz zraka in jih nato s posebnimi vlaki prepeljali na varno. Letošnji monsun naj bi bil najbolj deževen v zadnjih šestih desetletjih.

Glavni minister zvezne države Utarakhand Vijay Bahuguna je za BBC izrazil bojazen, da je umrlo najmanj tisoč ljudi. Ob tem je zanikal trditve indijskega notranjega ministra Sušila Šindeja, da reševalna akcija poteka brez prave koordinacije.

Največjo težavo za reševalce predstavlja gorat in težaven teren ter nestanovitno vreme. V zadnjih dneh je bilo po podatkih vlade rešenih že 33.000 ljudi.

Nekateri vladi sicer očitajo, da jih je pustila na cedilu, medtem ko drugi hvalijo napore vojske, ki pomaga v reševalni akciji. Na najbolj prizadeta območja se je na reševanje odpravilo več deset helikopterjev in na tisoče vojakov.

Indijski premier Manmohan Singh je razmere opisal kot skrb vzbujajoče in za prizadeta območja napovedal pomoč v vrednosti 170 milijonov dolarjev.

Poplave so Utarakhand, kjer se nahajajo številni hinduistični templji, prizadele ravno v času množičnih romanj in turističnih potovanj. Poplave in posledično zemeljske plazove pa je povzročilo močno monsunsko deževje, ki se je letos začelo približno dva tedna prej in tako presenetilo lokalne prebivalce.