V Šmartnem ob Paki je klestila debela toča. Foto: Ksaver Oberstar
V Šmartnem ob Paki je klestila debela toča. Foto: Ksaver Oberstar
Maribor
Meteorna voda je ponekod na območju Maribora zalila ceste Foto: BoBo
Robert Hudolin, Nazarje
Naš uporabnik Robert Hudolin nam je poslal sliko toče v Nazarjah. Foto: MMC RTV SLO
Veter ruval drevesa in odkrival strehe

Neurje z močnimi padavinami je popoldne zajelo območje občine Mežica, na območju Radelj ob Dravi pa je meteorna voda zalila lokalno cesto in prostore industrijske stavbe, navaja Uprava RS-a za zaščito in reševanje na spletni strani. Zemeljska plazova sta zasula cesto Radlje ob Dravi-prelaz Radelj pri naselju Spodnja Orlica. V Vuzenici je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše na Mladinski ulici. Debela toča je klestila v Šmartnem ob Paki in v Velenju, kjer je toča poškodovala več avtomobilov in streh. Manj debela toča je padala tudi v Celju.

V Pomurju veter odnašal strehe
Veliko škode je popoldansko neurje povzročilo tudi v Pomurju, kjer je veter podrl številna drevesa ter odkril številna gospodarska poslopja in hiše. Veter je odnesel tudi strehi s šol v Turnišču in Dobrovniku. V Turnišču je novo streho skupaj s sončno elektrarno dvignilo z osnovne šole in jo prestavilo na avtobusno postajališče, kjer je padajoči strehi komaj pobegnila deklica iz devetega razreda osnovne šole. Po oceni županje občine Turnišče je škode za več sto tisoč evrov.

V Dobrovniku pa je vrtinčasti veter odnesel polovico strehe z dvojezične osnovne šole, pri tem je dež zalil celotno drugo nadstropje osnovne šole. V Dobrovniku je veter odkril tudi del kulturnega doma in tri stanovanjske hiše. K sreči ni bil nihče poškodovan.

Tudi v Ljubljani se je precej bliskalo. Nekaj pred 16. uro je strela udarila v stanovanjsko hišo. Nekaj težav je bilo popoldne tudi v občini Komenda, od koder poročajo o zalitih kletnih prostorih stanovanjske hiše, veter pa je na enem objektu odkril streho. V občini Kamnik se je sprožil manjši zemeljski plaz v naselju Žubejevo. V občini Domžale je strela udarila v stanovanjsko hišo in odkrila njeno ostrešje.

Uporabnike MMC-ja vabimo, da na naslov mmc-uredniki@rtvslo.si pošljete fotografije neurja v vašem kraju.

Krajevne padavine z nevihtami se bodo razširile po državi
Popoldne se bodo krajevne padavine z nevihtami postopno razširile nad vso Slovenijo in se nadaljevale v noč. Pihal bo jugozahodni veter, proti večeru pa se bo veter na severovzhodu države že obračal v severnik, pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje. Najvišje dnevne temperature bodo v severnih krajih od 22 do 26, drugje od 27 do 31 stopinj Celzija.

Jutri zjutraj in dopoldne bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, na Primorskem tudi nevihtami. Čez dan se bodo občasne krajevne padavine pojavljale predvsem v južni polovici države. Proti večeru se bo od zahoda delno razjasnilo. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 18, najvišje dnevne od 17 do 21, na Primorskem do 25 stopinj Celzija.

Narasli bosta Drava in Mura
Na agenciji za okolje opozarjajo, da lahko zaradi močnih padavin hitro in močno porastejo manjše reke in hudourniki. Največja nevarnost je v severovzhodni Sloveniji na območjih pogostih poplav. Ob povečanem dotoku iz Avstrije bo močneje naraščala tudi reka Drava. V noči na četrtek so ob njeni strugi možna manjša razlivanja, v četrtek pa bo močneje narasla tudi reka Mura, še sporočajo iz Agencije za okolje.

Veter ruval drevesa in odkrival strehe