Deroča voda je objela Mariborski otok. Foto: Maja Šraj
Deroča voda je objela Mariborski otok. Foto: Maja Šraj
Poplave
Prodnikov jez pri Mozirju. Foto: Klavdija Praznik
Savinja s pritoki v Lučah. Foto: Blaž Voler

Popoldne in zvečer bodo še padavine, meja sneženja se bo v severni Sloveniji spustila tudi pod 1.000 m nadmorske višine. Ponoči bodo padavine ponehale, delno se bo zjasnilo, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

Poplavljanje Drave
Poplavljanje Drave v Melju. Foto: Matej Korošec

Narasla Savinja je popoldne poplavila cesto Celje-Laško pri kraju Debro, pod vodo je tudi cesta Arja vas-Velenje pri Veliki Pirešici. Obe cesti sta do preklica zaprti za ves promet. Savinja, ki v Celju še narašča, je sicer v Laškem poplavila tamkajšnje zdravilišče in kulturni dom, pod vodo je tudi zdraviliški park.

Poplave v Dravogradu
V Dravogradu je voda zalila številne hiše in poslovne objekte. Foto: Rok Korošak
Poplave v Laškem
V Laškem sta poplavljena zdravilišče in zdraviliški park, cesta proti Rimskim Toplicam. Foto: Tilen Žibret
V poplavah jo je najbolj skupil vzhod države
Ljudje nestrpno čakajo na konec dežja
Slovenijo so zalile stoletne vode

Čeprav so bili nesrečni Vurberčani opozorjeni na grozečo nevarnost, se niso umaknili in sredi večera jih je deroča reka ujela, zaradi česar so se zatekli na streho. Tako po poročilu republiškega centra za obveščanje Mura še vedno narašča in bo v jutranjih urah dosegla pretok 1.000 m3/s. Še vedno naraščata tudi Sava v Zasavju in Posavju ter Sotla.
Prav tako narašča Ljubljanica, ki bo sredi noči dosegla največji pretok 250 m3/s. Ljubljansko barje bo še naprej poplavljeno na običajnem območju pogostejših poplav. Počasi narašča tudi Krka, poplavni val pa naj bi Krško dosegel okoli 22. ure.
Noč bo očitno marsikje dolga
Reka Savinja je dopoldne poplavila polovico občine Rečica ob Savinji, Drava na območju občine Maribor poplavlja praktično vzdolž celotnega toka, narasle vode pa so zalile tudi Meljsko cesto v Mariboru.

Agregate hidroelektrarn na spodnji Savi so zaradi povečanega pretoka, ki ne omogoča potrebnega vodnega padca za njihovo delovanje, zaustavili. V tamkajšnjih elektrarnah so tudi dežurne ekipe, ki zapornice prilagajajo pretoku, če bo ta presegel 2.700 kubičnih metrov na sekundo, pa jih bodo povsem dvignili in Savi omogočili prost pretok.

Spodnja Sava: Stanje ni kritično
Direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič pojasnjuje, da stanje na spodnji Savi še ni kritično, hkrati pa tudi ne pričakujejo kakšnih ekstremov - Savin pretok naj bi se sicer v prihodnjih urah povečal na približno od 2.500 do 3.000 kubičnih metrov na sekundo, kar pa po Barbičevi oceni za spodnjo Savo ni nič posebnega. Gre kvečjemu za dvajsetletne vode, pravi.


Stoletne vode Drave
V današnjih poplavah je Drava dosegla največji pretok do zdaj - 3.100 kubičnih metrov na sekundo. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je bil do zdaj največji izmerjeni pretok Drave 2.600 kubičnih metrov na sekundo, in sicer leta 1965. Po besedah tehničnega direktorja Dravskih elektrarn Andreja Tumpeja gre torej za stoletne vode.

Poplavljajo: Dravinja, Savinja, Kokra, Tržiška Bistrica, Jezernica, Meža, Sava v Zasavju, Sava Bohinjka v Bohinjski Bistrici in Sava Dolinka v Kranjski Gori.

Ob tem je še pojasnil, da so obvestilo o visokem pretoku Drave, ki ogroža Maribor in druge okoliške občine, poslali že zjutraj ob 4.30. Od takrat naprej pa so se težave stopnjevale. Ob 9.05 je pretok Drave, v katero se izlivajo tudi hudourniki s Pohorja in Kozjaka, znašal 1.500 kubičnih metrov na sekundo, 15 minut pozneje pa že 1.700 kubičnih metrov na sekundo. Ob 11.30 je pretok že presegel 2.400 kubičnih metrov. Po podatkih centra za obveščanje pa tolikšni pretoki pomenijo veliko poplavno nevarnost.

Tumpej je še dodal, da so jih iz avstrijskih dravskih hidroelektrarn že zjutraj obvestili o povečanem pretoku Drave, zato so na vse svoje objekte poslali strokovne posadke, ki skrbijo, da ne bi prišlo do okvar na napravah, ki bi razmere še poslabšale. Po oceni Tumpeja lahko Dravske elektrarne obvladujejo samo določeno količino vode.

Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je sicer že pred tem odredil pripravljenost gasilskih enot v Mariboru in aktiviral civilno zaščito. Vsi pristojni pozivajo prebivalce, zlasti krajane Malečnika in Dogoš, k previdnosti in pripravljenosti na morebitne poplave ter priporočajo zaščito materialnih dobrin v kletnih prostorih. Savinja s pritoki, zlasti na širšem celjskem območju, Dravinja s pritoki in Sotla s pritoki bodo popoldne in zvečer ponekod še poplavile v večjem obsegu.

Prejeli smo veliko vaših fotografij s poplavljenih območij. Hvala za vašo pomoč pri poročanju. Vabimo vas, da nam svoje fotografije pošiljate tudi v prihodnje.
Ekipa MMC-ja
Ste vremenske nevšečnosti ujeli v svoj objektiv? Pošljite nam fotografije in posnetke na lokalno@rtvslo.si ali naložite na Moj splet.

Lahko zmanjka pitne vode
Tudi v Šaleški dolini je gladina vodotokov močno narastla. Paka je pri pekarni Vodončnik in na nekaterih drugih mestih prestopila bregove. Zaprte so vse glavne ceste, ki vodijo iz Velenja, neprevozna je tudi cesta čez Graško goro, sprožilo se je nekaj plazov. Razmere se zaradi padavin ves čas spreminjajo.
Občanke in občane republiški center za obveščanje prosi, da naj ostanejo doma in ne zapuščajo domov, če to ni nujno potrebno. Prosijo tudi, naj varčujejo z vodo, saj obstaja možnost, da je bo v nekaterih gospodinjstvih zmanjkalo.

Dopisniki bodo o razmerah poročali tudi v naših televizijskih in radijskih dnevnoinformativnih oddajah.

Iz Avstrije "poslali" 2.000 kubičnih metrov vode na sekundo
Vodja oddelka za hidrološke napovedi na Arsu Janez Polajnar je čez dan pojasnil, da so avstrijski upravljavci hidroelektrarn sporočili, da bodo dvignili zapornice na Dravi in v Slovenijo poslali ogromne količine vode. Dodal je, da se bo dalo o vzrokih za tako potezo avstrijske strani razpravljati pozneje. Zdaj se zdi Polajnarju pomembneje osredotočiti se na trenutno stanje. Polajnar je še priznal, da se to, odkar opravlja zdajšnjo funkcijo, še ni zgodilo.

Tudi posledice, ki jih utegne povzročiti voda, ki bo tekla po Štajerskem, jim niso znane. Zadnji podoben primer se je zgodil leta 1988, ko je popustila brežina pri Dupleku in je bilo zalitih več kot 80 hiš, tokratna količina vode pa bo, pričakuje Polajnar, večja kot takrat.

Savinja: pod vodo pol občine Rečica
Reka Savinja je dopoldne poplavila polovico občine Rečica ob Savinji. Pod vodo naj bi bilo okrog 400 gospodinjstev, voda je uničila tudi dva mostova, sprožila sta se tudi dva plazova. Eden izmed njiju naj bi ogrožal stanovanjsko hišo, zato so družino iz te hiše že izselili. Vodja celjske službe za zaščito in reševanje Silvester Šrimpf je za STA povedal, da Savinja poplavlja od Solčave, mimo Luč pa do Rečice ob Savinji, Mozirja in Nazarij.

Tudi Celje so dosegle visoke vode Savinje, reki Voglajna in Ložnica pa naj ne bi naraščali. Šrimpf je še opozoril, da poplavljata reki Dravinja in Paka, zadnja je kot hudourniška reka do zdaj največ škode povzročila v šoštanjski občini. Velenje je bilo zaradi vdora vode v glavno stikališče do 13.50 brez elektrike, zdaj pa je oskrba z elektriko že vzpostavljena, saj so gasilci vodo izčrpali.

Koroška: Poplavljenih veliko hiš in poslovnih objektov
Poplavlja tudi Meža, ki ima po nekaterih podatkih zelo velik pretok oziroma morda celo rekordni pretok. V porečju Meže so že evakuirali štiri kmetije. Nevarnost poplav je tudi nekoliko južneje, od jeza Markovci proti hrvaški meji. Najbolj ogroženi kraji, kjer ni izključena možnost poplavljanja v popoldanskih urah, so Stojnci, Gorišnica in Mihovci.

Glavne ceste proti Koroški iz smeri Maribora in Velenja so neprevozne, prav tako je zaprt mejni prehod Vič, promet je oviran ali onemogočen tudi na cesti v Mežiški dolini. Po celotni Koroški je poplavljenih veliko hiš in poslovnih objektov, v zadnji uri pa po podatkih s terena višina reke Drave ponekod nekoliko upada, padavine pa slabijo.

"Dravograd je doživel veliko katastrofo," je dejala županja Marijana Cigala. Drava je skupaj z Mežo poplavila na obeh bregovih. Med drugim je zalilo policijsko postajo Dravograd in območje kmetijske zadruge ter teniški športni center. Voda je zalila več hiš in stanovanjskih blokov ter igrišč ob Dravi in Meži, Mislinja pa je na območju dravograjske občine poplavljala v Podklancu, Otiškem Vrhu in Šentjanžu.

Več cest v okolici Črne neprevoznih
V naselju Koprivna v občini Črna na Koroškem je nekaj pred pol šesto zjutraj odneslo del gospodarskega poslopja z nekaj glavami živine. Po podatkih policije in županje Črne Romane Lesjak ljudje niso ogroženi. Na območju občine se je sprožilo več plazov, hudourniki pa naraščajo. Romana Lesjak je dejala, da so "vsi potoki v kritičnem stanju, več cest v okolici Črne je neprevoznih, pretrgalo je glavni vodovod na Pristavi".

Občanom je svetovala, naj se danes z avtomobili ne odpravljajo od doma, ker se je na ceste sprožilo več plazov, veliko je tudi podrtih dreves. Zaradi naraščajočih potokov in hudournikov so gasilci že začeli deliti vreče s peskom in posredujejo na terenu, je dejal poveljnik gasilcev Drago Burjak.

Velenje: Razmere se umirjajo
V Velenju se razmere umirjajo, gladina vodotokov pada (gladina Pake je upadla približno za en meter), vendar bodo kljub spodbudnejši vremenski napovedi tudi ponoči ves čas na terenu dežurne ekipe, ki bodo nadzirale vse pomembne oziroma ogrožene točke: ceste, objekte ob Paki, vodni zbiralnik v Trebuši in komunalno infrastrukturo. Direktor Komunalnega podjetja Velenje Marijan Jedovnicki je ob tem dejal, da je rezerv vode kljub težavam na nekaterih zajetjih za zdaj še dovolj, a je glede na razmere treba z vodo varčno ravnati. Sistem ogrevanja deluje, čeprav je nekaj toplotnih podpostaj poplavljenih.

Popoldne in zvečer bodo še padavine, meja sneženja se bo v severni Sloveniji spustila tudi pod 1.000 m nadmorske višine. Ponoči bodo padavine ponehale, delno se bo zjasnilo, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

Narasla Savinja je popoldne poplavila cesto Celje-Laško pri kraju Debro, pod vodo je tudi cesta Arja vas-Velenje pri Veliki Pirešici. Obe cesti sta do preklica zaprti za ves promet. Savinja, ki v Celju še narašča, je sicer v Laškem poplavila tamkajšnje zdravilišče in kulturni dom, pod vodo je tudi zdraviliški park.

V poplavah jo je najbolj skupil vzhod države
Ljudje nestrpno čakajo na konec dežja
Slovenijo so zalile stoletne vode