V alpskem svetu že drugo leto narašča število podlubnikov. Foto: EPA
V alpskem svetu že drugo leto narašča število podlubnikov. Foto: EPA
Lubadar uničuje gozd

Na pobočjih Pokljuke, Mežakle in Radovne je bilo letos poškodovanih 40.000 kubičnih metrov dreves, saj se je lubadar kljub hitri sanaciji zelo razmnožil in gozdarji že govorijo o katastrofi. Lastniki imajo namreč velike težave s pospravilom uničenih gozdov, zato pričakujejo veliko gospodarsko in ekološko škodo.

Po besedah vodje območne enote Zavoda za gozdove Andreja Avseneka se je uresničil črni scenarij, ki so ga napovedovali že spomladi. Ker sta sneg in veter polomila veje dreves, se je v ugodnih vremenskih razmerah zdaj razmnožil lubadar - najnevarnejši škodljivec slovenskih gozdov. "Treba je čim hitreje odstraniti poškodovana drevesa, da se ne bi širil še naprej," je opozoril Avsenek.

Že zdaj je gospodarska škoda presegla milijon evrov, saj lubadar napada najlepše smreke v sestojih, zato je iztržek za prodan les manjši. Avsenek poziva lastnike gozdov, naj poskrbijo za sanacijo napadenih dreves, saj se v njih razvijajo nove generacije lubadarjev, ki napadajo sosednja, zdrava drevesa. A problem je, ker le še pet odstotkov lastnikov dela v svojih gozdovih, medtem ko ostali najemajo izvajalce, katerih količina je omejena, zato je lastniku težko zagotoviti pravočasno sanacijo gozda.

Lubadar uničuje gozd