Foto: Reuters
Foto: Reuters

Študija, objavljena v reviji Nature Climate Change, navaja, da bodo izpusti letos v primerjavi z lanskim letom padli med štiri in sedem odstotkov, odvisno od tega, kako hitro se bodo odpravljali ukrepi za zajezitev novega koronavirusa.

To bo v vsakem primeru največji letni padec izpustov toplogrednih plinov v ozračje vse od konca druge svetovne vojne, ugotavlja študija mednarodnega konzorcija Global Carbon Project.

Polovico manj izpustov zaradi manj prometa

ZDA so v prvem tednu aprila zmanjšale izpuste za tretjino, Kitajska v februarju za četrtino, Indija za 26 odstotkov in Evropa za 27 odstotkov.

Sorodna novica Plastične rokavice in maske nam zdaj rešujejo življenje, kaj pa dolgoročno?

Največji svetovni padec toplogrednih plinov je bil med 4. in 9. aprilom, ko je bilo v zrak spuščenih 18,7 milijona ton manj ogljikovega dioksida kot 1. januarja letos.

Cestni promet je zaslužen za polovico padca izpustov, zračni promet pa za deset odstotkov.

Washington in Los Angeles 40 odstotkov manj izpustov

V ZDA, kjer je z novim koronavirusom okuženih več kot 1,5 milijona ljudi, 92.000 jih je umrlo, so se izpusti najbolj zmanjšali v Los Angelesu in Washingtonu, in sicer za 40 odstotkov. A količina toplogrednih izpustov po ZDA se zdaj povečujejo, saj se države odločajo za ponovna odpiranja gospodarstev.