Storilci, ki jih je odkrila policija, ježa niso nameravali obdržati kot domačo žival, ampak ga pokončati. Foto: Policija
Storilci, ki jih je odkrila policija, ježa niso nameravali obdržati kot domačo žival, ampak ga pokončati. Foto: Policija
Jež
Osumljenci so ježe organizirano lovili, sledili so jim s psi. Foto: Policija


Storilce je policija prejšnji konec tedna izsledila v Posavju, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. V Brežicah so osumljenci ježe iskali in lovili s pomočjo psa.

Krški in brežiški policisti so jim zasegli iz narave odvzete ježe in jih vrnili v naravno okolje.

Ježe so nameravali pokončati
Po zbranih obvestilih so možje v modrem ugotovili, da so osumljenci nameravali živali pokončati. Osumljenci so vsi doma na območju Policijske uprave Novo mesto. Ježe naj bi lovili zaradi prehrane, je pojasnila tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik.
Kazensko jih bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami.
Jež je zavarovana živalska vrsta
Kot opozarjajo na policiji, je jež zavarovana živalska vrsta. Poleg tega, da jih je prepovedano poškodovati, zastrupiti ali usmrtiti, jih državljani ne smejo loviti, ujeti, odvzeti iz narave ali kakor koli vznemirjati. Izrecno sta omenjena rjavoprsi in beloprsi jež, oba imata habitat v Sloveniji.

Zagrožena kazen: do pet let zapora
Marsikdo najde ježa in ga - krajši ali daljši čas - zadržuje kot domačo žival. Vse to je prepovedano tudi v kazenskem zakoniku, zagrožena kazen pa je do pet let zapora. Policisti bodo nadzor še poostrili.