Kenijskim nomadom se obetajo boljši časi. Foto: EPA
Kenijskim nomadom se obetajo boljši časi. Foto: EPA

Vode v puščavski regiji Turkana na severu Kenije naj bi bilo za najmanj 250 milijard kubičnih metrov, s tem pa se bo pomembno izboljšalo ne le življenje prebivalcev v Turkani, pač pa tudi v preostalih delih Kenije. Skoraj polovica izmed 41 milijonov Kenijcev nima dostopa do čiste vode, številni kmetje pa so prav zaradi nezadostnega namakanja vsako leto v skrbeh za svoj pridelek.

Odkritje je na spletnem družbenem omrežju Twitter naznanil kenijski okoljski minister Judi Wakhungu. Vodonosnik so odkrili s pomočjo satelitske in radarske tehnologije. A mnogi že opozarjajo, da vode ne bo tako preprosto spraviti na površje, saj zaloge ležijo več kot 300 metrov pod površjem, kar bo zahtevalo tako tehnološko napredne stroje kot tudi visoka sredstva.

Večni boj s sušo
Turkana je ena najbolj vročih, suhih in najrevnejših kenijskih regij, še posebej močna suša pa jo je prizadela lani. Številni prebivalci regije so nomadski pastirji, ki so še posebej občutljivi na pomanjkanje vode.

Za odkritje so zaslužni znanstveniki, katerih delo so financirali Unesco, Japonska in Kenija. Odkritje je državo tako opogumilo, da je napovedala štiriletni program za iskanje novih podzemnih vodnih zbirališč.

Aprila lani je skupina britanskih znanstvenikov z Britanskega geološkega inštituta na University College London (UCL) ugotovila, da sušna Afrika leži na obsežnih zalogah podtalne vode. Po njihovih ugotovitvah je skupna količina vode v podzemnih vodonosnikih stokrat večja od količine na površju.

Skupina je tudi ustvarila izčrpen zemljevid obsega teh skritih vodnih virov in pokazala na njihov potencial za izkoriščanje.