Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kemis je zaradi odločbe gradbene inšpekcije prejšnji teden nehal dovažati odpadke svojih partnerjev na Vrhniko. Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da je del zaposlenih na rednem, že vnaprej načrtovanem dopustu, drugi del pa hodi na delo, saj na odvoz v tujino pripravlja odpadke, ki so bili v skladišču pred izdajo odločbe gradbene inšpekcije.

Kemis ima sicer 45 zaposlenih, kako dolgo bi trajala izpraznitev prostorov na Vrhniki, če bi bilo to potrebno, pa še ne želijo ocenjevati. "To bomo videli, ko bo potrebno," je dejal Šimenc. Za porušitev na črno zgrajenih objektov ima časa do konca junija 2020. Če bi se zgodilo to, da bi morali to stavbo podreti, Kemisa ne bo več, opozarja Šimenc.

Direktor je ob tem že napovedal, da se bo Kemis pritožil na odločbo gradbene inšpekcije. "Pritožili se bomo; kdaj, kako in kakšna bo vsebina, pa trenutno še ne vem," je povedal. Z ministrstva za okolje in prostor so medtem sporočili, da je gradbena inšpekcija inšpektorata za okolje in prostor danes prejela povratnico, da je bila odločba Kemisu vročena. Zoper to odločbo je dovoljena pritožba v roku 15 dni od vročitve.

Direktor Kemisa Šimenc. Foto: BoBo
Direktor Kemisa Šimenc. Foto: BoBo

Kje bodo končali slovenski odpadki
O zakonitosti izrečenega ukrepa odločata ministrstvo za okolje kot drugostopenjski organ in upravno sodišče. "Sicer lahko investitor vse do začetka prisilne izvršbe nezakonito gradnjo legalizira oziroma pridobi gradbeno in uporabno dovoljenje," so dodali.

Šimenc je opozoril tudi, da bo v primeru dalj časa prekinjene dejavnosti Kemisa ta izgubil kapacitete, ki jih ima zdaj zakupljene pri sežigalnicah v tujini. S tem se pojavlja vprašanje, kje bodo končali odpadki iz Slovenije.

"Kemis ima sklenjene pogodbe s tujimi odstranjevalci, in če teh pogodb ne bo izpolnjeval, pripeljal teh odpadkov, jih bo dobil nekdo drug. Vemo pa, da je v tujini velik pritisk na sežigalnice, tudi iz drugih držav," je spomnil. V Kemisu ocenjujejo, da bi druga slovenska podjetja lahko pridobila le okoli tretjino kapacitet, ki jih ima zdaj v tujini zagotovljenih njihova družba.

Po požaru leta 2017 je Kemis del odpadkov sicer odpeljal neposredno od svojih strank, mimo objekta na Vrhniki, na končno uničenje v tujino. V dani situaciji pa to ni možnost, je pojasnil Šimenc.

"Takrat je bila pač vizija, da se bo situacija v določenem času sanirala in bomo potem znova normalno poslovali. Mi z neposrednimi odvozi od kupcev brez vmesne predelave ustvarimo izgubo. Za to ne potrebujemo zaposlenih delavcev, ampak voznike. Naš namen in poslanstvo pa nista to, da vozimo odpadke s točke A na točko B, ampak da z njimi nekaj naredimo in jih skušamo po najbolj ugodni varianti odstraniti v tujini," je povedal.

Koliko časa lahko Kemis še preživi?
Če bo v prihodnjih dneh kazalo, da se položaj lahko razreši, Šimenc ocenjuje, da bi Kemis brez prometa lahko preživel približno mesec dni. "A to je bolj vprašanje za lastnika, koliko časa nas bo še gledal. Nima nas namreč zaradi takih in drugačnih dobrih namenov, ampak da delamo dobiček. Če ni dobička, je najbolje podjetje poslati v stečaj," je še dejal.
Od leta 2004 je 100-odstotni lastnik družbe Kemis Gorenje.

Gradbena inšpekcija je prejšnji teden izdala odločbo, da so objekti, ki jih je Kemis gradil v sklopu sanacije po požaru maja 2017, nezakonita gradnja. Družbi je zato naložila, da mora do 30. junija 2020 nezakonito zgrajene objekte odstraniti in takoj prenehati opravljanje dejavnosti na zemljišču, kjer stojijo.

Na ministrstvu za okolje so ob tem dodali, da bo inšpekcija za okolje in naravo državnega inšpektorata za okolje in prostor preučila nova dejstva, ki so nastala z odločbo gradbene inšpektorice. "Ne glede na navedeno odločbo pa mora podjetje še naprej spoštovati določila veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja in po potrebi obratovanje naprave prilagoditi na način, da ne bodo kršene zahteve tega dovoljenja," so zapisali. V kratkem bo izveden izredni inšpekcijski pregled, v okviru katerega bodo to preverili.