Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V Soči je tako na območju od Rodeža do Plav znova mogoče kopanje. Civilna zaščita občine Kanal ob Soči je pojasnila, da so preklicali prepoved kopanja v delu reke, ki so jo v četrtek razglasili zaradi izrednega onesnaženja. Pristojne službe so posledice onesnaženosti odstranile.

Kot je v četrtek pojasnil poveljnik občinske civilne zaščite Igor Komac, je manjša količina neznane snovi odtekla v reko in pustila oljne madeže. Onesnaženje so sicer že v četrtek zajezili. Novogoriški poklicni gasilci so vstavili pivnike, pripadniki civilne zaščite pa obvestili kopalce, ki so se nahajali ob reki.

Inšpekcija v podjetju Eternit

To sicer ni edina težava v povezavi z onesnaženjem vode, s katero se v zadnjih dneh spopadajo prebivalci srednje Soške doline. Zaradi onesnaženja pitne vode v vodovodnem sistemu naselja Anhovo, je podjetje Eternit Slovenija obiskal inšpektorat za okolje in prostor.

Inšpekcija je ugotovila, da je 24. julija zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit Slovenija industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napaka je bila istega dne odpravljena.

Proizvodnja v podjetju je sicer zaradi kolektivnega dopusta od 25. julija začasno ustavljena. "Ugotovitveni postopek je še v teku," so še zapisali na inšpektoratu.

V podjetju poudarjajo, da je šlo za enkraten dogodek

Občina Kanal ob Soči je po posvetovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje uporabnike obvestila, da voda iz vodovodnega sistema Anhovo do nadaljnjega ni primerna za prehrambne namene, pitje in umivanje zob, ter je naročila analize vode, katerih rezultate še čakajo. Pitno vodo so prebivalcem zagotovili gasilci s cisterno, ki so jo postavili v kraju.

Iz podjetja Eternit Slovenija so v četrtek po poročanju Radia Slovenija sporočili, da je "zaradi nesrečnega spleta okoliščin" v vodovodni sistem vdrla voda iz njihove čistilne naprave. Napako so odpravili, prav tako so izvedli vse ukrepe, ki preprečujejo ponovitev takšnega dogodka. Poudarili so tudi, da je šlo za "enkraten, časovno omejen dogodek, ki ga obžalujejo", je še poročal radio.