Kot je za MMC povedal poveljnik civilne zaščite Občine Kanal ob Soči Igor Komac, je v Sočo odtekla manjša količina neznane snovi. "Na reki so se pojavili oljni madeži, zato smo dodali pivnike in prepovedali smo kopanje po nižje ležečih kopališčih v okolici Anhovega in Deskel, gre za ukrep preventivne narave," je dejal Komac. Ukrep velja do preklica, zdaj čakajo izid analize.

Do preklica je prepovedano kopanje v okolici Anhovega in Deskel. Foto: Radio Koper
Do preklica je prepovedano kopanje v okolici Anhovega in Deskel. Foto: Radio Koper

Težavam v oskrbi Anhovega z vodo iz vodovodnega omrežja ni videti konca

To ni edina težava, s katero se spopadajo prebivalci Anhovega. Kot je za Radio Koper poročal Valter Pregelj, je prebivalce prejšnji konec tedna presenetila smrdeča in peneča se voda iz pip v gospodinjstvih, po domnevni odpravi vzroka onesnaženja pa so prejeli obvestilo občine o potrebi prekuhavanja vode. Včeraj popoldne sta sledila novo presenečenje in šok: prepoved uporabe vode iz vodovodnega sistema.

Obvestilo kanalske občine je bilo nedvoumno: prepovedana je uporaba vode za prehrambne namene, pitje, umivanje zob. Ukrep velja do preklica, pitna voda pa bo na voljo iz gasilske cisterne. V Anhovem menijo, da bi moralo biti tako že od prejšnjega petka. Danes zjutraj so prišli iz novogoriške enote NIJZ-ja vzet nov vzorec in vodi izmerili tudi temperaturo, opisuje dogajanje domačinka Slavka Bavdaž: "In temperatura vode je bila 26 stopinj Celzija. Tako da ne vem, kdo bi lahko z užitkom pil tako toplo vodo."

"Nesrečen splet okoliščin"

Pred dnevi so dali vodo v analizo tudi sami krajani, na rezultate še čakajo in v prihodnje zahtevajo priključitev na vodovodni sistem Mrzlek. Dodatne analize vode v anhovskem omrežju pa je včeraj naložil občini tudi zdravstveni inšpektorat, pravi direktor kanalske občinske uprave Nejc Kumar: "Te analize bomo izvedli. (Kaj to pomeni, da analiza, ki je bila opravljena v ponedeljek ali torek, kaj je pokazala, imate rezultate?) Uradno rezultatov še nimamo, neuradno pa so rezultati dobri. In analize, za kdaj so predvidene? Težko rečem, no, nekje v enem tednu naj bi dobili rezultate."

Z vodo iz gasilske cisterne se zdaj oskrbuje 25 gospodinjstev Anhovega, zaradi onesnaženja omrežja pa so sprožili policijsko preiskavo, dodajajo še na kanalski občini. Vzrok naj bi bilo neustrezno ravnanje na čistilni napravi anhovske družbe Eternit.

Iz podjetja Eternit Slovenija so po poročanju Radia Slovenija poslali sporočilo, da je "zaradi nesrečnega spleta okoliščin" v vodovodni sistem udrla voda iz njihove čistilne naprave. Napako so odpravili, prav tako so izvedli vse ukrepe, ki preprečujejo ponovitev takšnega dogodka. Poudarili so tudi, da je šlo za "enkraten, časovno omejen dogodek, ki ga obžalujejo".