Kopališče v Žusterni ostaja zaprto zaradi fekalnega onesnaženja že deset dni. Foto: Radio Koper

Ob konca tedna so mehansko odstranili nasip usedlin pred hudournikom, kar predstavlja korak v akcijskem načrtu sanacije nastalega položaja.

"Sistemsko rešujemo korak za korakom, da bi natančno izolirali vir onesnaženja," so navedli v koprskem komunalnem podjetju in spomnili, da so sicer s fizično pregrado pred meteornim izpustom oz. hudournikom izključili možnosti, da bi bil vir onesnaževanja v kanalizacijskem ali meteornem sistemu, kjer so bile začetne težave. Pregled meteornega sistema bodo sicer končali predvidoma v desetih dneh.

Kopališče v Žusterni tako ostaja zaprto zaradi fekalnega onesnaženja že deset dni. Rdečo zastavo so namreč dvignili 2. avgusta. V vmesnem času so prejšnji četrtek ukrep za nekaj ur preklicali, saj so analize tedaj pokazale, da je voda znova primerna za kopanje. Prav zaradi nihanja rezultatov meritev so se v Marjetici odločili za zajezitev hudournika. Do zdaj tako še ni jasno, kaj je glavni vir onesnaženja.

Sprva je sicer kazalo, da je do izpusta fekalnih voda prišlo v okviru čiščenja zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika, pri čemer je jašek zamašil večji tekstilni predmet, ki so ga uporabniki odvrgli v kanalizacijski sistem.

Kopanje v Žusterni je še prepovedano