Veterinarji sumijo, da so krave okužene z antraksom. Foto: MMC RTV SLO
Veterinarji sumijo, da so krave okužene z antraksom. Foto: MMC RTV SLO

"Veterinar praktik je v ponedeljek zvečer na kmetiji v občini Vitanje postavil sum na vranični prisad pri govedu. Veterinarska uprava Republike Slovenije je na kmetiji izvedla epizootiološko poizvedovanje in predpisala preventivne ukrepe za zaščito zdravja ljudi in živali (zapora prometa, dezbarire …). Dokončni rezultati preiskav bodo predvidoma znani do konca tedna," so javnosti sporočili z Vursa.

Nalezljiva bakterijska bolezen
Vranični prisad ali antraks je nalezljiva bakterijska bolezen. Okužijo se lahko tako živali kot ljudje. Živali bakterijo dobijo na okuženem pašniku, pojavijo se težave z dihanjem, tresenje, krvavenje, po nekaj dneh pa žival pogine. Trupla kontaminiranih živali je treba zažgati, saj spore bakterije obstanejo v zemlji.

Pri ljudeh je najpogostejši kožni vranični prisad
Če se okužene živali dotika človek, se lahko bolezen prenese tudi nanj. Pri ljudeh je najpogostejši kožni antraks, ki povzroča črne razjede, predvsem po vratu in rokah. Če bi zaužil meso okužene živali, pa se lahko razvije črevesni vranični prisad, ki povzroča krvavo diarejo in bolečine v trebuhu.

Sicer pa vranični prisad povezujemo predvsem z grožnjami v primeru terorističnih napadov, saj se lahko bakterije razširijo tudi v zraku in pri ljudeh povzročijo pljučni ali inhalacijski vranični prisad.