Prvi letošnji sneg v Zgornjesavski dolini. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Prvi letošnji sneg v Zgornjesavski dolini. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Morje
V Piranu je morje zaradi povišanega plimovanja in južnega vetra zalilo nižje ležeče dele obale. Foto: MMC RTV SLO
Radarska slika padavin nad Slovenijo - letos zelo pogost prizor. Foto: Arso

Preglavice na Notranjskem še vedno povzroča tudi dež - na Planinskem polju in Cerkniškem jezeru se gladina vode danes zvišuje hitreje kot prejšnje dni, zaradi nočnih padavin se je ponovno zvišal tudi vodostaj v Loški dolini za 20 centimetrov v sedmih urah.

V prihodnjih dneh pa se bo naraščanje vode na kraških poljih predvidoma upočasnilo, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Poplavlja tudi morje
Napovedane močnejše padavine ponoči niso povzročile večjih težav, le v Piranu je morje zaradi povišanega plimovanja in južnega vetra zalilo nižje ležeče dele obale ter začelo zalivati Prešernovo nabrežje in osebne avtomobile, parkirane na Punti, zato je bila sprožena sirena z opozorilom na nevarnost.

Tudi danes zvečer med 18.30 in 20.30 bo plimovanje morja ob slovenski obali povišano. Gladina morja lahko na mareografski postaji v Kopru preseže višino 300 centimetrov in poplavi nižje dele obale.

Na Agenciji za okolje opozarjajo, da lahko reka Vipava danes preseže opozorilni pretok in poplavi v manjšem obsegu. Čez dan lahko Sava v Zasavju poplavi na izpostavljenih mestih ob strugi.

Ljubljanica se razliva
Reka Vipava danes postopno narašča v zgornjem in srednjem toku ter poplavlja na izpostavljenih mestih ob strugi. Poplavljena območja se bodo danes popoldan in v noči na sredo ohranjala.

Danes in v sredo lahko na izpostavljenih mestih ob strugi poplavi tudi reka Sava v Zasavju. Reka Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Pretok Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah je ustaljen.

Reka Krka bo predvidoma v noči na sredo presegla opozorilni pretok in poplavila na območju pogostih poplav.

V sredo zjutraj se bo zjasnilo
V noči na sredo bodo padavine povsod ponehale. V sredo zjutraj se bo delno zjasnilo, po nižinah bo ponekod zjutraj nastala megla. Čez dan bo delno jasno. V četrtek in petek bo precej jasno. Zjutraj in dopoldne bosta marsikje po nižinah megla ali nizka oblačnost. Vremenoslovci so na Twitterju sporočili, da bo od srede vsaj šest dni suhega vremena. Največ sonca bo na Primorskem in v višjih legah.

Letošnje leto v Sloveniji najbolj mokro po letu 1965
Do zdaj zbrani skupni podatki in ocene agencije za okolje pa kažejo, da je letošnje leto v Sloveniji najbolj mokro po letu 1965 - v Sloveniji smo količine padavin merili že pred tem letom, vendar je od leta 1961 merilnih postaj več in so tako vrednosti od takrat bolj reprezentativne, pojasnjujejo meteorologi.

Trenutno v Sloveniji količine padavin meri več kot 200 merilnih postaj in - kot kaže - letos morda ne bo nobenega kraja, kjer bi namerili skupno manj kot 1000 milimetrov padavin (oz. toliko litrov na kvadratni meter). "To je izjemno redko. V Prekmurju običajno pade okoli 800 milimetrov padavin v celem letu," je pojasnil meteorolog na oddelku za klimatologijo na Arsu Gregor Vertačnik.

V Ljubljani je letos do zdaj padlo 1.750 milimetrov padavin, to pa je samo 50 milimetrov manj kot leta 2010 in 100 milimetrov manj kot leta 1965. Običajno v Ljubljani pade letno 1.400 milimetrov padavin.

V Portorožu je padlo skoraj 1400 milimetrov padavin, kar bi bila lahko nova rekordna vrednost. V Murski Soboti so namerili okoli 1020 milimetrov padavin, rekord iz leta 1965, ki znaša 1067 milimetrov, bo verjetno presežen, če bosta preostanek novembra in december običajno mokra, pravi Vertačnik. V Biljah pri Novi Gorici so namerili več kot 2100 milimetrov padavin, rekord iz leta 1965 je 200 milimetrov več, november in december pa tam veljata za precej deževna meseca.

Največ količin padavin v Sloveniji običajno pade v Zgornjem Posočju, kjer so letos marsikje že namerili več kot 3000 milimetrov padavin. V Bovcu na primer že dobrih 3700 milimetrov padavin, dolgoletno povprečje pa je 2700 milimetrov. Verjetno bo do koncu leta v Bovcu skupno več kot 4000 milimetrov, predvideva vremenoslovec.

Sneg na Gorenjskem
Sneg na Gorenjskem