Jezen francoski kmet je na protestih proti naraščanju populacije medvedov v Pirenejih pred enim letom v Bayonnu privlekel mrtve ovce, ki so poginile zaradi napadov medvedov. Foto: AP
Jezen francoski kmet je na protestih proti naraščanju populacije medvedov v Pirenejih pred enim letom v Bayonnu privlekel mrtve ovce, ki so poginile zaradi napadov medvedov. Foto: AP

"Obljubil je, da je naselitev medvedov končana, da tega ne bo več dopustil," je dejal rejec ovac in goveda Jean-Pierre Pommies in dodal, da je predsednik "razumel njihovo težavo". Kmetje pravijo, da je nastali položaj na Pirenejih "absurden", je poročala agencija AP.

Francoskim medvedom je v devetdesetih letih grozilo izumrtje, zato se je francoska vlada odločila, da jih bo začela uvažati tudi iz Slovenije, kjer se populacija hitro povečuje.

Skupno osem rjavih medvedov so v divjino spustili leta 1996, 1997 in 2006. Še dve "slovenski" medvedki, Claverino in Sorito, so na Pireneje spustili leta 2018, ko je Macron šele začel predsednikovati. Njihovo število se danes giblje okoli 40, kar je dvakrat več kot leta 2010.

Sorodna novica Bosta slovenski medvedki rešili obstoj rjavega medveda v francoskih Pirenejih?

Več medvedov, več napadov na drobnico

Povečano število medvedov pa je sovpadlo tudi z napadi na drobnico. Tako na španski kot francoski strani dolgega in goratega območja Pirenejev so našteli od 100 do 200 napadov. Leta 2018 je bilo kar 400 napadov, zato je okoli sto francoskih županov in drugih predstavnikov lokalnih oblasti zahtevalo odstranitev vseh medvedov. Trdijo, da je ponovna naselitev teh zveri ogrozila preživetje tamkajšnjih pastirjev.

Ovce v strahu v prepad

Kmet Pommies je dejal, da je bila čreda ovac njegovega prijatelja lani uničena, saj so ovce v strahu tekle čez pečino v smrt. "256 jih je na tleh ležalo druga na drugi. Nekatere pa so morali ubiti z nožem. Za nas pastirje imajo takšni dogodki travmatičen učinek". Pommies meni, da prisotnost zveri na tem območju, ki je gospodarsko usmerjeno v pašništvo, in reja živali "nista združljivi".

"Tisti, ki so zagovorniki medvedov, pravijo, da so včasih ljudje lahko z njimi živeli v simbiozi. A to ni res. Zgodovina kaže, da jih je človek vedno ubijal." Kmetje, med katerimi je bil tudi Pommies, so predsednika Macrona dobesedno napadli na lanski kolesarski tekmi Tour de France, ko so imeli kolesarji zadnji dan vzpon čez vrhove.