Treba je povečati zavedanje o pomenu čebel za ekosisteme in za človeka, poudarjajo pobudniki predloga, da bi se 20. maj razglasil za svetovni dan čebel. Foto: BoBo
Treba je povečati zavedanje o pomenu čebel za ekosisteme in za človeka, poudarjajo pobudniki predloga, da bi se 20. maj razglasil za svetovni dan čebel. Foto: BoBo

Slovenija si že od leta 2014 prizadeva, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel in s tem potrdili pomen tega opraševalca za preživetje človeka. Odprtje paviljona sodi v sklop teh prizadevanj. V paviljonu lahko obiskovalci med drugim skozi navidezno resničnost izkusijo, kako je biti čebela.

"Obiskovalcem smo želeli čim bolj približati čebelji mikrokozmos. Pripravili smo 360-stopinjski video, tako da lahko v virtualni resničnosti dejansko izkusijo, kako je v čebelnjaku in pred čebelnjakom. Celo letijo lahko kot čebele," je pojasnil producent virtualne in nadgrajene resničnosti Čebeljega sveta Marko Cafnik. V nadgrajeni resničnosti pa lahko obiskovalci s pomočjo posebne aplikacije raziskujejo slovensko čebelo.

Ključne za naš obstoj
Čebele igrajo pomembno vlogo v našem življenju, brez njih ne obstajamo, je ob odprtju poudaril evropski komisar za okolje Karmenu Vella. Vendar pa se soočajo z veliko izzivi, na primer podnebnimi spremembami in slabimi praksami v kmetijstvu, slovensko pobudo pa je ob tem označil za zelo dobro in tako, ki uživa široko podporo.

Dogodka se je udeležil tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je prav tako poudaril pomen čebel: "Vsaka tretja žlica hrane, ki jo pojemo, je plod opraševanja čebel." Po poročanju Radia Slovenija se je zavzel tudi za uvrstitev čebel med ogrožene vrste.

V prihodnjih mesecih bosta po besedah ministra za kmetijstvo Dejana Židana pomembni dve stopnički: konferenca Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki bo julija v Rimu, in nato decembra glasovanje generalne skupščine ZN-a. Minister je ocenil, da je verjetnost, da bo 20. maj razglašen za svetovni dan čebel, 95-odstotna. Pričakuje, da bomo ta dan prvič praznovali že prihodnje leto.

Paviljon bo na sedežu komisije Berlaymont na ogled do konca tedna.