Foto:
Foto:

Okvir načrta je tako vezan predvsem na državne obveznosti, je izpostavil državni sekretar na ministrstvu za okolje, prostor in energijo Radovan Tavzes.

Javnost bo sodelovala pri oblikovanju programa
Ministrstvo je predstavnikom okoljskih nevladnih organizacij predstavilo tudi časovni okvir poteka priprave dokumenta kot modela dobre prakse sodelovanja javnosti pri odločanju. Januarja prihodnje leto bodo objavili načrt priprave programa, v tem mesecu pa naj bi potekale tudi javne predstavitve njegovih izhodišč in okvirjev. O programu naj bi konec maja odločala vlada, parlament pa naj bi o njem glasoval junija. Sprejetje programa je nujno, saj Slovenija nima usklajenega programa s takšnim nazivom.

Devet področij varstva okolja
Nacionalni program varstva okolja ima v osnutku devet poglavij. V njem so določeni cilji in namen programa, načela in strateške usmeritve, pa tudi povzetek podatkov o stanju okolja. V osnutku so navedeni tudi cilji in ukrepi, ki se bodo izvajali po posameznih prednostnih področjih.

Posamezna področja so klimatske spremembe, narava in biotska raznovrstnost, kakovost življenja (okolje in zdravje), odpadki in industrijsko onesnaževanje, glavne usmeritve javnih služb varstva okolja, mednarodne aktivnosti, izobraževanje in obveščanje in sodelovanje javnosti, financiranje ter spremljanje izvajanja.

Treba bo spremeniti nekatere vzorce potrošniškega obnašanja
Okoljske nevladne organizacije naj bi najbolj sodelovale pri poglavju izobraževanje, obveščanje in sodelovanje javnosti, zato so iskali možnosti za čim bolj učinkovito vključevanje v proces. Ob tem pa so pomembne tudi okoljska vzgoja, dostop do informacij in spreminjanje vzorcev potrošnikov.