Program bo po sprejetju uredbe na vladni seji določal uporabo učinkovine timol na 96,2 odstotka čebeljih družin. Foto: MMC RTV SLO
Program bo po sprejetju uredbe na vladni seji določal uporabo učinkovine timol na 96,2 odstotka čebeljih družin. Foto: MMC RTV SLO

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je varoza zajedavska bolezen čebel ter eden glavnih vzrokov za odmiranje in izginjanje čebel. Če bolezen ni zdravljena, se širi in povzroči propad čebelje družine. Nacionalni veterinarski inštitut in veterinarska uprava vsako leto pripravita operativni program zatiranja varoze, ki določa tudi vrsto zdravila za zdravljenje.

Predlog uredbe si lahko preberete tukaj.

Od zdaj bo treba uporabljati timol
Ker se je konec aprila letos zgodil obsežen pomor čebel v Pomurju, so na podlagi analiz in preučitve ustreznosti operativnega programa Čebelarska zveza Slovenije, Nacionalni veterinarski inštitut, Kmetijski inštitut Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornice in organi v sestavi ministrstva ministru za kmetijstvo predlagali spremembo operativnega programa, ki bi določal, da se bodo za zatiranje varoze uporabljala le ekološka sredstva.

Program bo po sprejetju uredbe na vladni seji določal uporabo učinkovine timol na 96,2 odstotka čebeljih družin. Ker je cena učinkovine timol nekoliko višja, ministrstvo za kmetijstvo potrebuje dodatnih 150.000 evrov za nakup zdravil za zatiranje varoze v letu 2011 in izvedbo operativnega programa zatiranja varoze.