Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zapuščeni rudnik bakra je znova začel razburjati lokalne prebivalce, ko je priljubljeni bloger letos objavil več fotografij "obarvane" pokrajine.

Rudarjenje v rudniku Levikinski v ruskem Uralu, dobrih 1400 kilometrov vzhodno od Moskve, so opustili leta 2004. V nesreči leta 1997 je bil rudnik poplavljen, škode pa niso nikoli popolnoma odpravili.

Voda skozi zapuščene rudniške jaške še vedno prihaja na površje, na poti na površje pa se tik pred izlivom v okolje zgodi kemična reakcija, pri kateri nastane močno kisla mešanica, je za Reuters pojasnil lokalni ekolog Andrej Volegov.

Kisla tekočina se nato izteka na površje, kjer ustvarja potoke svetle barve. "Žveplova kislina požge vse, zemljo, drevesa, površinsko plast, travo," pojasnjuje Volegov. Najhuje pa je, da vstopa tudi v lokalne vodne vire.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Leta 2010 zgradili čistilno napravo, ki očitno ne deluje

Ruski nadzornik za okolje Rospriporonadzor je že vsaj trikrat obravnaval okoljske težave na območju zapuščenega rudnika. Lokalno tožilstvo je leta 2010 opravilo kemijsko analizo tekočine iz rudnika, ki je razkrila visoko koncentracijo onesnaženosti.

Na območju so za prečiščevanje vode zgradili poseben rezervoar, vendar lokalni prebivalci opozarjajo, da čistilna naprava ne opravlja svoje naloge, saj so vode še naprej onesnažene, ribe v njih pa umirajo.

Tiskovna predstavnica tožilstva v Sverdlovsku je po razkritju fotografij sporočila, da preiskujejo podjetje, odgovorno za vodni rezervoar. Volegov trdi, da je bilo prečiščevanje nezadostno financirano.

Foto: Reuters
Foto: Reuters