Ob prehodu nevihtne linije bodo pozno popoldne ob morju prehodno možni okrepljeni sunki severozahodnega vetra, opozarja agencija za okolje. Za jugozahod države je zato izdala oranžno vremensko opozorilo za čas med 16. in 18. uro.

Ob prehodu vremenske fronte od zahoda proti vzhodu države so to popoldne napovedane močnejše nevihte z nalivi.

Oranžni alarm zaradi vetra. Foto: Arso
Oranžni alarm zaradi vetra. Foto: Arso

Okoli desete ure dopoldan se je nad morjem na jugozahodu Istre razvila izjemno močna nevihtna celica, zaradi katere so zgolj v dveh urah našteli 11.000 strel. Na rtu Kamenjaku je padlo kar 44 milimetrov dežja, v kraju Pomer 40 milimetrov.

* opozorilo uredništva

Sinoči močnejši nalivi na Koroškem
Gasilci in komunalne službe so že sinoči v devetih intervencijah v občinah Slovenj Gradec, Dravograd in Ravne na Koroškem črpali vodo, čistili cestišča in prepust ter odstranili podrto drevo, ki je poškodovalo električni kabel. V Slovenj Gradcu pa je ponoči zgorela lesena brunarica.

Ob neurju so po poročanju republiškega centra za obveščanje prostovoljski gasilci iz Šentjanža pri Dravogradu v Bukovski vasi iz garaže in kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali vodo, v Otiškem vrhu pa odmašili zamašen prepust in tako preprečili zalitje stanovanjske hiše.

Posredovali so tudi delavci Komunalnega podjetja Dravograd, ki so z delovnim strojem na dveh lokacijah očistili lokalno cesto in sprostili promet.

Zaradi neurij so morali na pomoč priskočiti gasilci. Foto: BoBo
Zaradi neurij so morali na pomoč priskočiti gasilci. Foto: BoBo

Neurje z močnimi nalivi je zajelo tudi Kotlje v občini Ravne na Koroškem. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so posredovali na treh lokacijah, od tega so na dveh iz poplavljenih stanovanjskih objektov črpali meteorno vodo, ob pomoči delavca ravenskega komunalnega podjetja in delovnega stroja pa so očistili cesto in zamašen prepust, ki je ogrožal stanovanjsko hišo.

Drevo padlo na cesto
Ravenski poklicni gasilci pa so posredovali na območju Ob Suhi, kjer je podrto drevo padlo na lokalno cesto in ob tem poškodovalo električni kabel. Na kraj so pristojni napotili tudi dežurnega delavca Elektra Celje.

Nekaj pred 22. uro je močno neurje zajelo tudi Mestno občino Slovenj Gradec. Tam so prostovoljni gasilci društva Pameče-Troblje zaradi vdora meteorne vode posredovali na dveh lokacijah.

Koroški gasilci so imeli preteklo noč precej dela tudi na Brdih v slovenjgraški občini, kjer je nekaj po polnoči zagorel lesen vikend. Posredovali so gasilci iz štirih prostovoljnih gasilskih društev, objekt pa je v celoti pogorel, še navaja center za obveščanje.


* Prvotno je bila v članku napačno navedena merska enota, in sicer milimetrov dežja na kvadratni meter. Napako smo po opozorilu odpravili.