Prvi javni zavod oz. podjetje, kjer se je zgodila zamenjava, je Marjetica. Foto: Marjetica/Vojko Rotar Foto: Radio Koper/Vojko Rotar
Prvi javni zavod oz. podjetje, kjer se je zgodila zamenjava, je Marjetica. Foto: Marjetica/Vojko Rotar Foto: Radio Koper/Vojko Rotar

Nadzorniki so sklep o nekrivdni razrešitvi Alfreda Draščiča sprejeli soglasno. "V celoti je izgubil naše zaupanje in zaupanje delavcev. Bili smo mnenja, da skupne poti ni več," je dejal vršilec dolžnosti direktorja Davor Briševac, ki je bil do prevzema vodenja družbe predsednik nadzornega sveta.

Nadzorniki so se v sredo sestali na izredni seji zaradi stavke, katere začetek je napovedan za 25. februar. Zaposleni zahtevajo zvišanje osnovnih plač in sklenitev kolektivnega nezgodnega zavarovanja ter plačilo nadomestila plače za čas stavke. Draščič je v zadnjih dneh izrazil prepričanje, da bi zahtevani dvig plač za 3,65 odstotka družbo pahnil v izgubo.

Sindikat in vodstvo sta se danes sestala na pogajanjih. "Ocenjujem, da zahteve stavkovnega odbora niso nerazumne, da podjetje lahko bolje posluje, kot je doslej, in da zmore bolje plačevati svoje delavce," je pred odhodom na pogajanja dejal Briševac. Tako je "načeloma optimist", da bodo s sindikatom dosegli dogovor in da stavke ne bo.

Iz podjetja so po koncu današnjih pogajanj sporočili, da so "konstruktivno začeli usklajevati različna stališča", pogovore bodo nadaljevali v petek. "Današnji začetek dialoga za rešitev trenutne situacije bomo nadaljevali na jutrišnjem sestanku ob 13.30, na katerem bo novo vodstvo predstavilo prve vsebinske predloge pri naših skupnih prizadevanjih, da bi se izognili napovedani stavki," so zapisali.

Bržan razmišlja o popolnem "resetu"

Koprski župan Aleš Bržan je v izjavi dejal, da sta z županom Občine Ankaran Gregorjem Strmčnikom danes zjutraj "na podlagi tega sklepa (nadzornikov) in napovedane stavke" sprejela predlog za razrešitev Draščiča. "Z županom Občine Ankaran ocenjujeva, da so odnosi v podjetju očitno skrhani, kar je privedlo do nevzdržnih razmer," je povedal Bržan, ki verjame, da bo razrešitev prvi korak do ureditve razmer v podjetju.

Koprski župan Aleš Bržan verjame, da bo dosežen kompromis, ki bo omogočil nemoteno delovanje komunalnega podjetja. Foto: BoBo
Koprski župan Aleš Bržan verjame, da bo dosežen kompromis, ki bo omogočil nemoteno delovanje komunalnega podjetja. Foto: BoBo

"Od vršilca dolžnosti direktorja pričakujem takojšnji pristop k pogajanjem s predstavniki delavcev in začetek reševanja stavkovnih zahtev. Naj bo jasno, da stavka ni v interesu ne podjetja ne občank in občanov, tudi zaposleni so povedali, da bi raje delali kot stavkali," je dejal župan. Tudi on verjame, da je s sindikatom mogoče doseči kompromis, ki bo omogočil nemoteno delo komunalnega podjetja in opravljanje javne gospodarske službe.

Bržan je še dejal, da razmišljajo o zamenjavi celotnega nadzornega sveta, o "resetu", kot se je izrazil. "Glede na razmere se je postavilo vprašanje, ali je smiselno narediti nov začetek," je dejal, a dodal, da bo o tem odločal občinski svet in da še ni dokončne odločitve.