Jez, ki so ga zgradili leta 1997, so prvič zaprli v četrtek zvečer. Foto: EPA
Jez, ki so ga zgradili leta 1997, so prvič zaprli v četrtek zvečer. Foto: EPA
Severno morje poplavlja

Zaradi pričakovanih visokih valov so britanske in nizozemske oblasti z ogroženih območij evakuirale nekaj tisoč ljudi, vendar pa vremenoslovci poročajo, da naj bi najhujše nevihte že obšle ta območja in da je največja nevarnost že mimo. Oblasti kljub temu ostajajo v pripravljenosti, prav tako pozorne pa so oblasti v Nemčiji, na Norveškem in na Danskem.

Britanska vlada pod vodstvom premierja Gordona Browna se je sešla na izredni seji, kjer so razpravljali o ukrepih in morebitni pomoči prizadetim območjem, med katerimi so poslanci izpostavili predvsem Great Yarmouth in Lowestoft.

Rotterdamski jez prvič služi svojemu namenu
V Rotterdamu so prvič, odkar so ga leta 1997 zgradili, zaprli jez Maestlantekering čez kanal Nieuwe Waterweg, ki so ga zgradili za primer hujših nalivov. Jez je sestavni del kompleksa jezov, nasipov in drugih načinov obrambe pred poplavami, ki jih je Nizozemska zgradila med letoma 1950 in 1997, da bi preprečila poplavljenje svojega ozemlja.

Najhujše poplave ob obali Severnega morja so se zgodile leta 1953, ko je v Veliki Britaniji in na Nizozemskem umrlo več kot 2.000 ljudi.

Severno morje poplavlja