Borovi gozdovi so vse bolj ogroženi zaradi različnih škodljivcev in bolezni, ki so jih napadle v zadnjih letih,  pa tudi zaradi februarskega žledoloma. Foto: BoBo
Borovi gozdovi so vse bolj ogroženi zaradi različnih škodljivcev in bolezni, ki so jih napadle v zadnjih letih, pa tudi zaradi februarskega žledoloma. Foto: BoBo

V maju so sežanski gozdarji na črnem boru, ki raste ob železniški progi nad Branikom, opazili sivorjave iglice. Pregled na gozdarskem inštitutu je pokazal, da so se posušile zaradi borove penarice. To je žuželka, ki sodi med škržatke in je značilna za Sredozemlje, najdemo pa jo po vsej Evropi. V Sloveniji so jo prvič odkrili leta 2001, vendar do letos ni povzročala škode. Zdaj so prizadeti črni bori povsod po Krasu, pa tudi nasadi rdečega bora v Brkinih ter med Postojno in Jelšanami.

Borova penarica sesa iglice, ki dobijo najprej rumene pege, potem porjavijo in odpadejo, je razložil strokovnjak za varstvo gozdov na gozdarskem inštitutu Dušan Jurc: "Ta žuželka napada smo starejše iglice, letošnjih se ne loti. Črni bori, ki so močno poškodovani, bodo izgubili stare iglice in ostale bodo samo letošnje."

Ker je bila borova penarica na delu maja in junija, bodo iglice odpadle ta mesec. Posledično bodo krošnje zelo razredčene. To pomeni, da bodo drevesa oslabljena in rast bo manjša, je napovedal strokovni sodelavec sežanske enote Zavoda za gozdove Slovenije Boštjan Košiček: "Črni bor postane bolj ranljiv in seveda tudi bolj dovzeten za druge bolezni."

Borova penarica pa ni edina težava črnega bora. Odvisno od intenzivnosti in pogostosti suše ga že vrsto let napadajo sušica najmlajših borovih poganjkov in sušica borovih vej ter pinijev sprevodni prelec. Jurc zato pravi: "Na Krasu črni bor nima več mesta v takem obsegu. Gozdarji imajo nalogo, da pospešijo sanitarno sečnjo." Gozdarji so odločbe izdali, vendar je letos sečnjo ustavil žled. Trg je zasičen z velikimi količinami iglavcev in prodaja črnega bora stoji. Na vprašanje, kaj to pomeni za širitev borove penarice, stroka nima odgovora.

Prispevek na spletni strani Radia Koper.