Po poročanju CNN-a je deček utonil na otočju Abaco, a bahamske oblasti smrti uradno še niso potrdile.

Zapornice iz zapora Brevard v Cocoi na Floridi polnijo vreče s peskom, ki bodo zaščita pred divjanjem orkana, ki naj bi Florido dosegel  v torek. Foto: EPA
Zapornice iz zapora Brevard v Cocoi na Floridi polnijo vreče s peskom, ki bodo zaščita pred divjanjem orkana, ki naj bi Florido dosegel v torek. Foto: EPA

Rdeči križ: Učinek orkana je katastrofalen

Kot so navedli v operativnem centru Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca, za zdaj še nimajo popolnoma jasne slike o škodi na Bahamih, je pa že očitno, da je učinek orkana Dorian katastrofalen. Za zdaj prav tako še nimajo podatkov o morebitnih žrtvah, so še povedali v Ženevi.

Prebivalec z otokov Abaco na severu Bahamov se pripravlja na prihod orkana. Foto: Reuters
Prebivalec z otokov Abaco na severu Bahamov se pripravlja na prihod orkana. Foto: Reuters

Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca je za prvi odziv na posledice Doriana že sprostila 230.000 evrov finančne pomoči in priskrbela zatočišča za okoli 500 družin.

Kot poroča BBC, se orkan počasi, s hitrostjo 2 km/h, premika proti zahodu in se približuje vzhodni obali ZDA. Ameriške zvezne države Florida, Georgia, Severna in Južna Karolina so zato že razglasile izredno stanje.

Moč pete stopnje naj bi ohranil še najmanj 24 ur

Satelitski posnetek orkana Dorian, ki dosega najvišjo, peto stopnjo. Doriana naj bi po moči presegel le Allen, ki se je nad jugovzhodnimi atlantskimi obalami Združenih držav znesel leta 1980. Foto: EPA
Satelitski posnetek orkana Dorian, ki dosega najvišjo, peto stopnjo. Doriana naj bi po moči presegel le Allen, ki se je nad jugovzhodnimi atlantskimi obalami Združenih držav znesel leta 1980. Foto: EPA

Orkan Dorian je Bahame, karibsko državo, sestavljeno iz več kot 700 otokov, dosegel v nedeljo zgodaj popoldne po krajevnem času. Območja na otokih Abaco so bila poplavljena, močni vetrovi in deževje so prizadeli tudi otok Grand Bahama, ki je najbližje Floridi. Predvideva se, da se bo Dorian v ponedeljek gibal po otoku Grand Bahama in še najmanj 24 ur ohranil moč pete stopnje. Floridi naj bi se približal v torek ponoči.

Izpadi elektrike in otežen dostop do medmrežja

Prebivalci so na družbenih omrežjih objavili posnetke poplavljenih domov, s katerih je močan veter odtrgal strehe. V videoposnetkih, ki jih je na spletu objavil bahamski časopis Tribune 242, je videti orjaške valove, ki so segali čez strehe lesenih hiš, prevrnjene čolne, ki so ujeti v krošnjah dreves, in druge naplavine. Kot navaja BBC, z Bahamskih otokov poročajo tudi o izpadih elektrike in o oteženem dostopu do medmrežja.

Močan veter, ki maje palme, napoveduje prihod orkana. Foto: EPA
Močan veter, ki maje palme, napoveduje prihod orkana. Foto: EPA

Minnis: Najslabši dan v življenju

Premier Bahamov Hubert Minnis je prebivalce že v soboto pozval k umiku na varno, v nedeljo pa je dejal, da je to verjetno najbolj žalosten in slab dan v njegovem življenju. "Spopadamo se z orkanom, ki ga v zgodovini Bahamov še ni bilo," je povedal Minnis.

Zavetišča tudi v cerkvah in šolah

Vlada je številne cerkve, šole in druge zgradbe spremenila v začasna zavetišča, a utegnejo biti premajhna za vse, ki bi potrebovali pomoč. "Nekateri prebivalci so obupani in prosijo za pomoč, ljudje jočejo," opozarja Louby Georges, direktor odbora za človekove pravice na Bahamih.

Evakuacija obale Južne Karoline

Guverner Južne Karoline Henry McMaster je odredil obvezno evakuacijo celotne obale te ameriške zvezne države, ki naj bi jo Dorian dosegel v sredo. To je najmočnejši in največji orkan v moderni zgodovini, zagotovo najmočnejši, kar smo ga kdaj videli, je opozoril McMaster.

Guverner Floride: Prebivalci naj si naredijo sedemdnevno zalogo hrane, zdravil in vode

Guverner Floride Ron DeSantis je milijone prebivalcev opozoril, naj se pripravijo na "izredni dogodek". "Pričakujemo obsežne poplave. Vse prebivalce Floride pozivamo, naj si naredijo sedemdnevno zalogo hrane, zdravil in vode," je dodal.

Trump: Nevihta je videti pošastno

Ameriški predsednik Donald Trump na
Ameriški predsednik Donald Trump na "kriznem vrhu" s predstavniki zaščitnih služb. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je uradno zaradi orkana odpovedal napovedan obisk Poljske in se srečal z vodji zaščitnih služb. "Nevihta je videti pošastno in dosegla bo tudi predele vzhodne obale ZDA. Nekateri bodo precej prizadeti," je Trump v nedeljo dejal novinarjem.

Stopar: Trump razočaral Poljsko

Andrej Stopar, dopisnik RTV Slovenije iz ZDA, ugotavlja, da Trump s tem ni razočaral le trenutno najtesnejše ameriške zaveznice na stari celini, ampak je veter nad Atlantikom odpihnil tudi možnost dvostranskih pogovorov – ne le s Poljsko – ki so v času, ko se vse več glasov sprašuje, kaj se dogaja s čezatlantsko enotnostjo, toliko pomembnejši.

Bahamom grozi humanitarna katastrofa zaradi orkana Dorian