Smog v Ljubljanski kotlini. Foto: BoBo
Smog v Ljubljanski kotlini. Foto: BoBo

Slovenija spada med države, kjer je zrak zaradi delcev med bolj onesnaženimi v Evropi. Predvsem v zimskih mesecih se ravni teh delcev v zraku še povečajo, tako zaradi prometa kot zaradi izpustov iz kurilnih naprav.

Na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana zdravijo tudi otroke z astmo. Zdravniki opozarjajo, da tako v Sloveniji kot v večini evropskih držav največjo težavo predstavljajo dolgoročni učinki onesnaženega zraka, ki se pokažejo šele čez leta.

"Poleg astme so dolgoročni učinki onesnaženega zraka tudi srčno-žilne bolezni, možganske in srčne kapi, pljučni rak … Pokazale pa so se tudi povezave z različnimi nevrodegenerativnimi obolenji, parkinsonovo, alzheimerjevo boleznijo," pojasnjuje Marina Praprotnik s službe za pljučne bolezni na ljubljanski pediatrični kliniki.

Najranljivejša skupina so prav otroci, saj se njihovi organi in imunski sistem šele razvijajo. Zdravniki zato svetujejo, naj se izogibajo igral v bližini velikih prometnih cest. "Zelo poudarjamo, da je redna telesna dejavnost na prostem pomembna, a pomembno je tudi izbrati mesto, ki je čim dlje od velikih prometnih vpadnic," opozarja Uroš Krivec, vodja službe za pljučne bolezni. Prometni izpusti so namreč eden od največjih onesnaževalcev zraka, pozimi pa tudi kurišča.

Še večjo težavo kot delci PM10 in PM2,5 pa predstavljajo ultrafini delci, ki prodrejo najgloblje v telo. "Na površino teh delcev pripnejo težke kovine, kot so arzen, svinec, živo srebro in kadmij. Te težke kovine z ultrafinimi delci pridejo v telo in se nalagajo v različne organe," pojasnjuje Praprotnikova.

Na Agenciji RS za okolje so trenutno v postopku nakupa instrumenta, ki jim bo omogočal, da izmerijo tudi onesnaženost zraka z ultrafinimi delci.

Onesnažen zrak zelo škodljiv za otroke

Onesnažen zrak je v razvitem svetu najpomembnejši okoljski problem. Prispeva namreč k nastanku številnih bolezni in skrajšuje življenjsko dobo ljudi. Še posebej so problematični delci (PM). Gre za mešanico trdnih in tekočih snovi, razpršenih v zraku. Njihova glavna sestavina je ogljik, na katerega so vezane različne škodljive snovi, kot so npr. strupene kovine, organske spojine. Delci so različnih velikosti: od saj, ki jih vidimo s prostim očesom, do najmanjših ultrafinih nanodelcev. Od velikosti delcev je odvisno, kako globoko v dihala prodrejo in kakšne posledice povzročajo. Najmanjši delci prodrejo najgloblje do pljuč in gredo naprej v kri. Manjši kot so, dlje v telo prodrejo in bolj so škodljivi, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.