Z izginjanjem ledu izginja tudi življenjsko okolje pingvinov. Foto: EPA
Z izginjanjem ledu izginja tudi življenjsko okolje pingvinov. Foto: EPA

Višje temperature v naslednjih desetletjih bodo prinesle zmanjšanje ledu okoli Anarktike, kar pomeni tudi manj prostora za gnezdenje in prehranjevanje pingvinov, v svojem poročilu opozarja okoljevarstvena organizacija World Wide Fund for Nature (WWF).

"Težava je zelo resna. Antarktika in Arktika sta najbolj ogroženi območji zaradi segrevanja ozračja," je dejal Juan Casavelos iz WWF-ja in opozoril na skrb vzbujajoč podatek, da je v zadnjih 50 letih temperatura na Antarktiki narasla za 2,5 stopinje Celzija, kar je petkrat hitreje, kot je svetovno povprečje. Od industrijske revolucije so se temperature po svetu v povprečju zvišale za 0,6 stopinje Celzija, predvem zaradi izpustov toplogrednih plinov.

Casavelos je razmere označil za kritične, še posebej, ker se je v zadnjih 50 letih število največjih, cesarskih pingvinov, na celotni Antarktivi zmanjšalo za 50 odstotkov, v prihodnosti pa jim grozi, da jih bo še za polovico manj. Napovedi so črnoglede tudi za adelijske pingvine, saj naj bi se njihovo število zmanjšalo kar za 75 odstotkov.