Ljubljana se ni pridružila Evropi, saj so bili javni objekti in znamenitosti osvetljeni. Foto: RTV SLO
Ljubljana se ni pridružila Evropi, saj so bili javni objekti in znamenitosti osvetljeni. Foto: RTV SLO
Bruseljska znana palača pogreznjena v temo. Foto: EPA
Smo za boljši jutri ugasnili luči?

Skupina Zavezništvo za planet je sporočila, da si bo planet v petih minutah teme vsaj malo spočil, poziv politikom pa je bil jasen: čas je za ukrepanje, z razsipno rabo energije je treba prenehati. Akcija je bila namenjena vplivu na medije in politiko, ki lahko resnično vplivajo na podnebne spremembe, so zapisali aktivisti skupine na spletni strani in prek e-pošte, ki se je širila med uporabniki. Strokovnjaki ZN-a bodo te dni sicer v Parizu objavili dokument o podnebnih spremembah.

Če bomo vsi sodelovali v tej akciji, bomo spodbudili medije in politiko, ki lahko resnično vplivajo na podnebne spremembe, so zapisali aktivisti skupine na spletni strani in prek e-pošte, ki se je širila med uporabniki.

Elektro Lj.: Prihranili bi za 580 evrov energije
Na Elektru Ljubljana računajo, da če bi vsa gospodinjstva v Ljubljani za pet minut prenehala uporabljati vse luči, bi to pomenilo prihranek 7.000 kilovatnih ur energije, katerih cena je okoli 580 evrov. V podjetju predvidevajo, da bo tik pred 20. uro obremenitev omrežja nekoliko nižja.

V pričakovanju skrb vzbujajočega poročila
Strokovnjaki ZN-a bodo te dni v Parizu objavili nov dokument o podnebnih spremembah. Osnutek poročila je že nekaj dni v javni razpravi, njegove ugotovitve pa so skrb vzbujajoče, nekateri ga opisujejo celo z besedo šokantne.

Vse višja temperatura na Zemlji bo v prihodnjih desetletjih povzročila vedno hujšo lakoto, Evropa pa se bo morala spopasti s pomanjkanjem vode. Pomanjkljiva oskrba z vodo bo ogrožala kar 3,2 milijarde ljudi. Ledeniki v Alpah se bodo stalili, Veliki koralni greben bo izginil, izredni okolijski pojavi, kot so orkani ali hude suše, pa bodo vse pogostejši.

O akciji Ugasnimo luči in podnebnih spremembah poteka vroča razprava tudi na forumu. Pridružite se!

Poziv k akciji pa je na svojem blogu objavila tudi Jadranka Juras.

Smo za boljši jutri ugasnili luči?