Evropski komisar za okolje Janez Potočnik zagotavlja, da ima komisija v zadevi plinskih terminalov proaktivno vlogo. Foto: EPA
Evropski komisar za okolje Janez Potočnik zagotavlja, da ima komisija v zadevi plinskih terminalov proaktivno vlogo. Foto: EPA

Izpostavil je, da soglasja za gradnjo plinskih terminalov formalno še niso bila izdana, zato Evropska komisija formalno še ne more začeti postopka preverjanja, ali je bila evropska pravna zakonodaja dosledno upoštevana.

Na objavljeno novico se je odzval predsednik Alpe Adria Greena Vojko Bernard, ki je zapisal, da odgovora v mednarodni okoljski organizaciji niso prejeli.

Potočnik v predstavitvi odgovora na pismo okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green, ki je na Evropsko komisijo naslovila vprašanje glede njene vloge v zadevi plinskih terminalov, ki jih namerava v Tržaškem zalivu graditi sosednja Italija, zatrjuje, da si komisija stalno prizadeva, da bi državi, ki ju vprašanje terminalov zadeva, imeli čim tesnejši dialog in da bi se dosledno upoštevalo vso zakonodajo na evropski ravni. Ta vključuje tudi čezmejni dialog in obveščenost javnosti.

Posvetovanje z javnostjo je bilo, rezultatov še ni
Na podlagi informacij, ki jih ima komisija, je v projektu v postopku presoje vplivov na okolje prišlo do posvetovanja z javnostjo, zato v tem smislu kršitve evropske direktive ni bilo, je dejal Potočnik. Ker pa soglasja za izvedbo projektov še niso bila izdana, komisija v tej fazi še ne more oceniti, kako so bili upoštevani rezultati raziskav o vplivih na okolje, kar vključuje posvet z javnostjo.

Ukrepa se lahko šele po dokončnih soglasjih
Komisija bo lahko ukrepala, če bi po izdaji dokončnih soglasij prejela dokaze, da obveznosti, ki izhajajo iz omenjene direktive, niso bile v celoti upoštevane, je še pojasnil Potočnik in dodal, da "komisija zagotavlja, da ne bo odlašala s sprejetjem ustreznih ukrepov, če bo postalo razvidno, da je bilo v tej zadevi pravo EU-ja nepravilno uporabljeno".