Ogenj se je povsem približal zgodovinskemu Dubrovniku. Foto: EPA
Ogenj se je povsem približal zgodovinskemu Dubrovniku. Foto: EPA
Hrvaški gasilci
Gasilce ovirajo mine, veter in težko dostopen teren. Foto: EPA

V pripravljenosti je še vedno helikopter, v Dalmacijo pa se je napotilo tudi dodatnih 50 pripadnikov specialnih policijskih enot s 15 terenskimi vozili, ki bodo pomagali nadzirati ogenj in preverjali sumljive ljudi.

Z ognjenimi zublji se bojujejo tudi prostovoljni gasilci, okoli 190 pripadnikov državnih intervencijskih skupin iz Zadra, Šibenika, Splita, Dubrovnika in Pelješca, poleg tega pa je svoje enote in 26 gasilskih avtomobilov poslala tudi hrvaška vojska.

Ponoči in zjutraj je bilo najhuje na območju Pobrežja, Osojnika in Petrovega Sela, kjer pa je požar, ki se je na Hrvaško razširil iz Bosne in Hercegovine, gasilcem prav tako uspelo omejiti.

Po prvih podatkih je na tem območju zgorelo skoraj 3.000 hektarjev gozda, zaradi poškodovanega vodovodnega ventila pa sta bili naselji Šumet v Rijeki Dubrovački in Čibači v Župi Dubrovački brez oskrbe z vodo.

Slišković pohvalil sodelovanje s Hrvati
Obtožbe hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da so se požari v Dalmacijo razširili iz BiH-a, ker naj bi bili njihovi gasilci preveč pasivni, protipožarna služba pa neustrezno organizirana, je že zavrnil tajnik uprave civilne zaščite BiH-a Stanko Slišković. Dejal je, da so se njihovi gasilci na obmejnem območju z vsemi močmi in nadčloveškimi napori bojevali z ognjem, hkrati pa poudaril, da ni mogoče določiti, kje je požar izbruhnil.

Slišković je zatrdil, da je po njegovem mnenju sodelovanje s hrvaškimi kolegi dobro, da pa gašenje ovira težko dostopen teren, na katerem so tudi mine.