Živo srebro se bo dvignilo nad 35 stopinj. Foto: EPA
Živo srebro se bo dvignilo nad 35 stopinj. Foto: EPA
Vročina
Sončno in vroče bo tudi na hrvaški obali. Foto: EPA

"Najhujša vročina bo trajala od petka do sredine prihodnjega tedna, lahko pa tudi kakšen dan dlje," je za MMC pojasnil dežurni vremenoslovec in dodal, da bo vroče po celotni Sloveniji, pri čemer se bo živo srebro najvišje povzpelo predvidoma na obrobju Panonske nižine, nič kaj bolje pa ne bo niti v Ljubljanski kotlini in nižinah Primorske.

Uprava za zaščito in reševanje je s torkom razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja v vseh primorskih občinah ter opozarja na povečevanje požarne ogroženosti naravnega okolja tudi drugod po Sloveniji. Na Primorskem je tako prepovedano kurjenje, sežiganje ali uporaba odprtega ognja do preklica.

Po preostalih delih države se zaradi suhega, toplega in vetrovnega vremena povečuje požarna ogroženost naravnega okolja. Zato v upravi svetujejo previdnost pri uporabi ognja in naprav ter pri izvajanju dejavnosti in dejavnosti, ki lahko povzročijo požar.

Za zdaj kaže, da bo v drugi polovici prihodnjega tedna vročina popustila oz. da se bodo temperature počasi spuščale, a za zdaj ni mogoče natančno napovedati, kaj nas čaka, še pravi in dodaja, da še pred dobrim tednom ni kazalo, da nas bo doletel tako hud vročinski val.

Jasno pa je, da do konca meseca ni pričakovati omembe vrednih padavin, mogoče se kje pojavi kakšna vročinska nevihta. Zato je marsikje po državi velika nevarnost požarov v naravi.

Statistično gledano, je julij do zdaj temperaturno malce nad povprečjem, še pravijo na Arsu.

Tudi na hrvaškem zavodu za javno zdravstvo opozarjajo, da se približuje teden peklenske vročine, v katerem se bo živo srebro po vsej državi dvignilo do 35 stopinj Celzija. Podobno kot v Sloveniji bodo tudi na Hrvaškem temperature vsak dan nekoliko višje, do konca tedna pa se bodo povzpele krepko čez 30 stopinj. Sončno in vroče bo tako v notranjosti države kot tudi ob morju. Na Jadranu se je teden začel še z znosnimi 30 stopinjami, do petka pa se bo vsak dan ogrelo še nekoliko bolj. Na zavodu zato pozivajo vse ljudi, da se v času najhujše vročine zadržujejo doma in se držijo nasvetov zdravnikov.