Slovenija si zaradi počasnega izvajanja direktive lahko prisluži še eno kazen od Bruslja. Foto: EPA
Slovenija si zaradi počasnega izvajanja direktive lahko prisluži še eno kazen od Bruslja. Foto: EPA

Sodišče EU-ja je razsodilo, da se Slovenija pri izdaji dovoljenj, ki jih predpisuje evropska direktiva, ni držala predpisanih rokov. To je druga sodba proti Sloveniji, odkar je vstopila v EU. Prvič je Sodišče EU-ja Slovenijo obsodilo marca lani, in sicer zaradi nespoštovanja direktive o okoljski odgovornosti.

Gre za ugotovitveno sodbo, s katero je sodišče potrdilo tožbo Evropske komisije. Sodba za zdaj še ne pomeni finančnih posledic za Slovenijo. Evropska komisija lahko zdaj nadaljuje postopek proti Sloveniji, tako da jo s ponovnima opominoma pozove, naj kršitev v določenem roku odpravi. Sicer pa lahko v prihodnosti vloži tožbo proti Sloveniji z zahtevkom za plačilo denarne kazni.
Zamuda pri Cinkarni Celje
Dovoljenja za industrijske obrate v Sloveniji izdaja Agencija RS za okolje (Arso), ki je po navedbah ministrstva za okolje do 10. julija letos izdala dovoljenja za vse obstoječe IPPC-industrijske naprave, razen odločbe za Cinkarno Celje, za katero bo odločba izdana v 14 dneh.
Zamuda pri Cinkarni Celje se je po navedbah ministrstva pojavila zaradi postopkov odločanja o stranskih udeležencih in zaradi zelo zahtevnega ugotovitvenega postopka, saj gre znotraj Cinkarne za kar sedem IPPC-dejavnosti.