Podnebni vrh, imenovan COP25, je bil sprva načrtovan za Čile, kjer so vzniknili množični protesti, zato so ga organizatorji prestavili v Španijo. Foto: Reuters
Podnebni vrh, imenovan COP25, je bil sprva načrtovan za Čile, kjer so vzniknili množični protesti, zato so ga organizatorji prestavili v Španijo. Foto: Reuters

Na Konferenci pogodbenic Okvirne konvencije ZN-a o podnebnih spremembah (UNFCCC) bo okoli 200 držav poskusilo oblikovati dokončna pravila za uveljavljanje pariškega podnebnega sporazuma čez dve leti.

Človeštvo lahko pri spoprijemanju s podnebnimi spremembami po mnenju generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa izbere dve poti: prva pomeni predajo, druga upanje.

Guterres je ob odprtju 12-dnevne globalne podnebne konference poudaril, da mora človeštvo ukrepati, v nasprotnem se mu ne obeta nič dobrega. "Ena pot vodi v predajo, kamor bomo prišli s hojo v snu in mimo točke, ko se ne bomo mogli več vrniti. Tako bomo ogrozili varnost vseh na tem planetu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril generalni sekretar Svetovne organizacije.

"Ključnih bo 12 mesecev pred nami, da bomo v tem času sprejeli ambicioznejše zaveze držav ‒ predvsem glavne onesnaževalke ‒, da začnejo nemudoma zmanjševati izpust toplogrednih plinov, s katerim bodo do leta 2050 dosegle podnebno nevtralnost."

Ob tem je dodal: "Nehati moramo vrtati in kopati in izkoriščati obnovljive vire energije in naravne rešitve."

Podnebje smo spremenili. Zdaj moramo še sebe.

K ukrepanju je pozvala tudi predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je zagotovila, da svet še vedno lahko računa na ZDA v boju proti podnebnim spremembam kljub odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa, da država odstopi od pariškega sporazuma.

"Tukaj smo zato, da vam v imenu predstavniškega doma in kongresa zagotovimo, da smo še vedno v igri," je poudarila, kar so drugi gostje pospremili z aplavzom. "Podnebne spremembe vidimo kot eksistencialno krizo in nismo dorasli izzivu," je dodala.

Da morajo k reševanju izziva pristopiti vse države, je na konferenci pozval francoski premier Edouard Philippe. Kot je dejal, je očitno, da morajo svoje politike spremeniti vse države. "Evropa mora imeti ambiciozno podnebno politiko," je poudaril.

Temeljni namen 12-dnevne konference je dokončno oblikovanje knjige pravil za začetek izvajanja pariškega podnebnega sporazuma, ki ga je doslej ratificiralo 187 pogodbenic. Sporazum, podpisan decembra 2015, poziva k omejitvi dviga globalne povprečne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija. V zadnjem obdobju se kot varnejša medtem vse bolj omenja 1,5 stopinje.

Današnje odprtje bo pospremilo zasedanje pogodbenic na ravni predsednikov držav in vlad. Slovenijo na tem dogodku zastopa minister za okolje in prostor Simon Zajc. Voditelji držav bodo predvidoma znova pozvali k povečanju ambicioznosti pri reševanju podnebne krize.

Guterres: Človeštvo mora ukrepati