Podnebni štrajk, Ljubljana, 27. september 2019

"Ne bi rekel, da je to jeza. Rekel bi, da je to revolucija 21. stoletja. Tudi leta '69 so bile demonstracije, morda je kaj povezano s številko 9 … Mislim, da se ljudje začenjajo zavedati in jim ni vseeno, kam gremo," pove 20-letni študent prava, ki se je udeležil protesta v Ljubljani. "Tukaj sem v prvi vrsti kot Urban, ker verjamem v te stvari. Sem pa tudi tabornik in taborniška organizacija se poistoveti s pomenom ohranjanja narave in biodiverzitete."

V Ljubljani se je na protestu po ocenah organizatorja zbralo okoli 8.000 ljudi. Začelo se je na Trgu republike, nato pa so se protestniki, večinoma res mladi, odpravili proti vladi, kjer so glasno skandirali "Ni planeta B". Nato so se obrnili proti ministrstvu za infrastrukturo, kjer so najprej glasno izžvižgavali njihovo politiko in zahtevali boljšo železniško povezavo. Skandirali so še pred predsedniško palačo in zanko sklenili na Trgu republike.

Urban se za spremembe zavzema tudi kot  tabornik. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Urban se za spremembe zavzema tudi kot tabornik. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Transparenti protestnikov so sporočali: 'Če bi bili vi pametnejši, bi bili mi v šoli', 'Skupaj za podnebno pravičnost', 'Tako hudo je, da so prišli celo introvertiranci', 'Odrastimo že', 'Bi se do svoje mame obnašali tako kot do matere narave?', 'Nihče ne mara stopljenega sladoleda' itd.

Gimnazijki ne kupujeta majic za pet evrov
"Če sami ne naredimo nič, nam niti vlada ne more pomagati," je sporočal transparent Polone (18 let) in Kaline (17 let) iz Gimnazije Ledina. "S transparentom sva želeli sporočiti, da je največja težava, da ljudje ne naredijo ničesar, ker mislijo, da ne morejo ničesar spremeniti. Naredi vsaj nekaj, vsaj čisto malo. Kaj pa je morje drugega kot "ful" velik kapljic," je prepričana Kalina.

Gimnazijki Polona in Kalina, stari 18 in 17 let, se nista mogli odločiti, kako obrniti transparent. Na drugi strani je pisalo:
Gimnazijki Polona in Kalina, stari 18 in 17 let, se nista mogli odločiti, kako obrniti transparent. Na drugi strani je pisalo: "Bi se do svoje mame obnašali tako, kot se do matere narave?" Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Sorodna novica Mladi se borijo za Zemljo: "Mode na mrtvem planetu ni"

"In kaj sta naredili pri sebi?" smo posredovali vprašanje številnih spletnih komentatorjev, ki radi negodujejo nad prebujeno angažiranostjo mladih. "Vegetarijanka sem že skoraj sedem let, zelo pazim, da zmanjšujem uporabo plastike za enkratno uporabo. Hrano si shranim v posodice za večkratno uporabo. Pazim, da ločujem odpadke, in včasih tudi pobiram smeti za drugimi. Velikokrat tudi samo težim ljudem, da lahko spremenijo vsaj nekaj malega," pove Kalina.

"Pazim, da nisem potratna z nepotrebnimi stvarmi, ki onesnažujejo okolje," pove Polona in doda, da je zelo previdna pri kupovanju oblek: "Second handi so zakon," dekleti vzklikneta v en glas. "Če pa že kupiš nekaj novega, raje zapraviš več in kupiš kaj kakovostnega in imaš to tudi dlje časa. Če kupiš majico za pet evrov, moraš čez dva meseca spet kupiti novo, ker se ta uniči," še pojasni Kalina in postreže s podatkom, da je za izdelavo ene majice potrebnih 2.700 litrov vode.

Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

"Babi je branila Jugo, fotr je branil Slovenijo, jst bom branil svet. Računajte na nas!" je sporočal transparent 31-letnega Blaža, ki je med nagovori na Trgu republike stal bolj ob robu protesta. "Ta protest bi moral potekati že pred desetimi leti," je prepričan Blaž in dodaja, da verjame, da bi se ga udeležil že takrat. "Dokler ne bomo imeli zakonov, ki bodo omejevali izpuste toplogrednih plinov, ne bo nič. Najprej zakonodaja, potem vse drugo."

"Prišel sem, da bi Petru pokazal, kaj morajo ljudje storiti, kadar hočejo nekaj spremeniti v politiki," pojasni Genadij, ki je na protest pripeljal petletnega sina. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

"Prihodnost bo zelena ali pa je ne bo"

Sorodna novica Na pogrebu izumrlih vrst: "Lahko govorimo o kloniranju, a to je znanstvena fantastika"

V Mariboru se je shoda udeležilo okoli 900 protestnikov, večinoma srednješolcev. V Novem mestu je za boljšo prihodnost planeta skupaj protestiralo okoli 300 mladih. 'Ni planeta B', 'Štrajkaj ali plavaj', 'Nismo iz cukra, a se vseeno talimo', 'Prihodnost bo zelena ali pa je ne bo', 'Ta planet postaja bolj vroč kot mladi Leonardo di Caprio' ... Vse to je med drugim pisalo na njihovih transparentih. V Kopru se je zbralo okoli 600 ljudi.

V Novi Gorici se je po podatkih Mladih za podnebno pravičnost zbralo 400 protestnikov, v Ljutomeru 500, v Ilirski Bistrici prav tako 500, v Ormožu 400, v Celju 350, v Ivanjkovcih 250, v Krškem 200, v Velenju 250, na Ptuju 250 in v Brežicah 150.

"Danes ob 11:55 se je na trgih in ulicah štirinajstih slovenskih mest zbralo več kot 13.000 pripadnikov vseh generacij, ki se borimo za dostojno življenje vseh na ohranjenem planetu," so zapisali v gibanju Mladi za podnebno pravičnost.

Konkretneje so med zahteve umestili reševanje podnebnih sprememb kot krize svetovnih razsežnosti, pravičen prehod na nizkoogljične vire energije in dostopen javni potniški promet, dostopna in energetsko učinkovita najemna stanovanja, štiridnevni delovni teden, državno zajamčena zelena delovna mesta ter prehod v sonaravno kmetijstvo in varovanje narave. Šole udeležbe mladih na Podnebnem štrajku niso omejevale.

Podnebni protesti po vsem svetu
Medtem na pobudo mednarodnega gibanja Petki za prihodnost tako kot prejšnji teden tudi ta petek podnebni protesti potekajo po vsem svetu od Azije in Evrope do obeh Amerik. Z njimi se bo končal t. i. teden za prihodnost, ki je pospremil zasedanje generalne skupščine ZN-a in veliki podnebni vrh ZN-a v New Yorku.

Prejšnji petek je za podnebje demonstriralo več kot štiri milijone ljudi, je na Twitterju v četrtek spomnila pobudnica gibanja, mlada švedska aktivistka Greta Thunberg. Kot je dodala, je teden za prihodnost združil skoraj 6.300 dogodkov v 170 državah.

In še malce neskromen zaključek z naše strani. Zgoraj omenjeni protestnik Blaž je takoj, ko smo pristopili do njega, hitel pojasnjevat: "Moram pohvaliti MMC, ker sem opazil, da se zavzema za to, da vsak dan objavi vsaj eno novico o podnebni problematiki in je ne omeni zgolj z eno vrstico. V bistvu ste skoraj preveč realni. Vidim, da tako dela celotna RTV Slovenija. Ponosen sem, da imamo neodvisen nacionalen medij, in nisem eden tistih, ki bi se zavzemali za nižji RTV-prispevek, če boste tako delali še naprej."

Podnebni protest: Ni planeta B!