Pogled iz zraka na kolibe sredi amazonskega pragozda. Foto: YouTube
Pogled iz zraka na kolibe sredi amazonskega pragozda. Foto: YouTube

S pomočjo satelitskih posnetkov so na jugozahodnem delu te ogromne pokrajine odkrili tri jase, na katerih so postavljene preproste, s slamo krite kolibe, okoli njih pa so nasadi banan, koruze, oreščkov in drugih rastlin. Koče so bile postavljene pred največ enim letom, zato gre za precej novo naselbino.

Brazilska vladna agencija Funai je že aprila naredila nekaj posnetkov te starodavne skupnosti, ki naj bi pripadala jezikovni družini pano, ki je značilna za ljudstva, ki živijo na meji med Brazlijo, Perujem in Bolivijo.

Opazovanje iz zraka
Kolibe so le preleteli, da ne bi motili miru pripadnikov plemena, saj se Brazilija drži politike, da z njimi ne stopa v stik. Domorodce bi namreč lahko okužili z boleznimi, proti katerim zaradi življenja daleč stran od civilizacije niso imuni. Po vsakem takšnem odkritju skušajo zato narediti vse za njihovo zaščito, da bi lahko skupnost ohranila svoj poseben življenjski slog.

Po ocenah brazilskih oblasti v Amazoniji živi 68 izoliranih starodavnih skupnosti, največ, 14, kar šteje okoli 2.000 pripadnikov, jih je dom našlo v pokrajini Vale do Javari, ki je velika približno toliko kot Portugalska.

Veliko groženj
To pomeni, da na tem območju živi največ prvobitnih ljudstev na svetu, njihov obstoj pa ogrožajo nedovoljeni ribolov, lov, rudarstvo in sekanje dreves v bližini živečih kmetov, ob tem pa tudi misijonarska dejavnost in prekupčevanje z mamili. V perujski Amazoniji nemir v regijo vnaša tudi črpanje nafte.