Toča je največ škode naredila na strehah stanovanjskih in gospodarskih objektov v Mariboru , še posebej v Teznem. (slika je simbolična) Foto: BoBo
Toča je največ škode naredila na strehah stanovanjskih in gospodarskih objektov v Mariboru , še posebej v Teznem. (slika je simbolična) Foto: BoBo
Toča, posledice toče
Toča je spet klestila po pridelku. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Maribor
Več cest v Mariboru je bilo v celoti ali delno poplavljenih. Foto: Bobo
V Celju je zgorel hangar z jadralnimi letali. Foto: MMC RTV SLO

V Mariboru in okolici so v ponedeljek popoldne doživeli močan naliv z neurjem in točo. Voda je zalivala kleti, nemalo streh in cest pa je po poročanju Radia Slovenija poškodovanih.

"Neurje s točo je največ škode povzročilo v občinah Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Starše, Ruše, Selnica ob Dravi, Rače in Duplek. Kot jajce debela toča je največ škode naredila na strehah stanovanjskih in gospodarskih objektov, največ na Teznem v Mariboru," je za Radio Slovenija povedala Ivana Grilanc vodja uprave za zaščito in reševanje Maribor.

Na območju Maribora je bilo po njenih besedah potrebnih veliko črpanj vode. Mariborski gasilci so tako dobili 155 klicev glede pomoči pri prekrivanju strehe in črpanju vode iz kletnih prostorov.

V občinah Miklavž na Dravskem polju in Starše so se pojavljale težave pri delovanju njihovih lokalnih čistilnih naprav, poškodovana sta cesta pri Spodnjem Slemenu in cesta Sp. Selnica-Sveti Duh. Na terenu pa bodo komisije začele ugotavljati morebitno škodo v kmetijstvu, ki jo je povzročilo včerajšnje neurje s točo.

Gasilci so morali zaradi toče prekrivati strehe tudi v občinah Selnica ob Dravi, Hoče-Slivnica in Kidričevo. Na Ptuju je voda po navedbah uprave za zaščito in reševanje zalila kamp, v naselju Osluševci v občini Ormož pa je strela zanetila požar na gospodarskem objektu.

Številne težave tudi na Koroškem
Veliko težav je bilo tudi na Koroškem. V Podgorju pri Slovenj Gradcu je zaradi močnega neurja meteorna voda zalila vhod v cerkev in več stanovanjskih objektov, v Legnu je bil zaradi podrtih dreves in zamašenih prepustov močno moten cestni promet.

V naseljih Mislinjska Dobrava in Šmartno je meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskih objektov, narasli potok Homšnica pa je ogrožal dve stanovanjski hiši. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je meteorna voda zalila devet stanovanjskih objektov, župnijski urad ter vrtni center.

Strela zanetila velik požar na letališču
Strela pa je zanetila velik požar na športnem letališču Levec pri Celju. Hangar, v katerem je bilo nekaj motornih in jadralnih letal, prikolic za prevoz, letalska in druga oprema, je v celoti zgorel.

Veter povzročal nevšečnosti na Dolenjskem
Zaradi vetra, ki je podiral drevesa, so imeli težave tudi v Pomurju in na Dolenjskem. V Brežicah so bile motnje v oskrbi z električno energijo, v Bistrici ob Sotli so gasilci reševali pohodnico, ki je med neurjem ostala ujeta na odročni lokaciji. V osrednji Sloveniji je močan veter poškodoval strehe nekaterih stanovanjskih objektov na območju Ljubljane in Moravč.

Neurje je povzročilo škodo tudi v sosednji Avstriji. Zaradi razmočenega terena se je v ponedeljek utrgal plaz na avstrijski strani prelaza Ljubelj, a so ga kmalu očistili, zato je cesta danes spet prevozna. Kot je razvidno iz posnetka, ki ga je objavil lokalni časopis Kronen Zeitung, je bil med razsutim kamenjem ujet avtomobil s slovenskimi registrskimi tablicami.

Zakaj je v Sloveniji lahko tudi 90.000 udarov strel?
Potok Homščica vse pogosteje ogroža
Odpravljanje posledic neurja v Podravju
Toča klestila po Mariboru
Zakaj je v Sloveniji lahko tudi 90.000 udarov strel?
Potok Homščica vse pogosteje ogroža
Odpravljanje posledic neurja v Podravju
Toča klestila po Mariboru