Smeti je na Pelješcu letos še več kot običajno. Foto: EPA
Smeti je na Pelješcu letos še več kot običajno. Foto: EPA
Jadran postaja smetišče

Šlo naj bi za bolnišnične odpadke, večinoma steklenice, igle, katetre in prazne steklenice za fiziološke raztopine, ter gradbene elemente, plastenke in vrečke. Opazili so tudi trupla živali, kot so koze, ovce, psi, divje svinje, na plaži pri Trsteniku pa celo truplo delfina. Državna uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da take smeti pridejo do južnodalmatinskih otokov vsako leto, letos pa jih je več kot običajno.

Poplavljena Pulj in Dubrovnik
Veliko težav imajo tudi v Pulju in Dubrovniku. Zaradi neurja je poplavljeno središče Dubrovnika, nekateri deli mesta so ostali brez električne energije. Deroča voda, ki je ulice spremenila v reke, po cestah nosi ljudi. Po močnem deževju je že od sinoči poplavljeno tudi mesto Pulj z okolico.

Na Pelješcu so smeti onesnažile obrežje od Trstenika do svetilnika Lirica. Onesnaženih je več kot sto kvadratnih kilometrov smeti. Prebivalci ugotavljajo, da gre za odpadke iz Albanije, ker je etiketa odvržene embalaže predvsem v albanščini, in zahtevajo, da država končno ugotovi izvor smeti, ki vsako leto onesnažuje Mljetski kanal, in da pomaga pri čiščenju obrežja.

Opozorili so tudi, da je zaradi dreves, ki plujejo okrog otočka Lirica, tam delno ogrožena tudi varnost plovbe. Čiščenje onesnaženega območja naj bi začeli v torek oziroma takoj, ko se bodo izboljšale vremenske razmere.

Jadran postaja smetišče