Foto:
Foto:

To je v Bruslju povedala komisarka za okolje Margot Wallström.

Komisija bi postopke lahko začela že takoj po vstopu desetih novink, vendar bo treba počakati, da se vsa zakonodaja začne v celoti izvajati, potem bo šele možna ocena. Del zakonodaje se namreč v prakso lahko prenese šele s članstvom v Uniji, je povedala Wallströmova.

Komisarka je pohvalila prisopnice
Sicer pa je komisarka pohvalila napredek novink na tem področju, ki je v vseh desetih državah skoraj stoodstotno urejeno. Kot je dejala, pa vse prihodnje članice beležijo precejšnje zamude pri določanju zaščitenih naravnih habitatov v okviru programa Natura 2000, čeprav mora biti delo končano do 1. maja. Kar nekaj novink ima težave tudi z odpadki in odpadnim materialom ter industrijskim onesnaževanjem, zagotavljanjem potrebnih virov in kadra za področje okolja, pa tudi njihovo notranje usklajevanje ni najboljše.

Slovenijo je Wallströmova pohvalila zaradi izboljšanja kakovosti voda, menila pa je tudi, da so slovenski gozdovi v boljšem stanju kot gozdovi v sedanjih članicah, saj so bolj raznoliki, zagotovljena pa je tudi ustrezna evidenca divjih živali. Slovenija je sicer tudi ena od novink z najmanj prehodnimi obdobji na področju okolja - enako kot Češka ima le tri, medtem ko jih imajo druge države do deset.