Andrej Pečenko (1958–2020). Foto: Arso
Andrej Pečenko (1958–2020). Foto: Arso

Andrej Pečenko, ki se je pred kratkim upokojil, je umrl nepričakovano, so sporočili in dodali, da je bil predtem "eden ključnih sodelavcev v meteorološki prognozi", širši javnosti pa prepoznaven obraz zaradi svojega sodelovanja z mediji. "S svojim delom in osebnostjo nam bo ostal v trajnem spominu," so še zapisali.

Pečenko se je takratnemu Hidrometeorološkemu zavodu Republike Slovenije pridružil po zaključku študija meteorologije kot pripravnik, avgusta 1983. Po zaključku pripravništva se je zaposlil na oddelku za prognoze in ves čas delovanja ostal vključen v redno pripravo vremenskih napovedi za javnost.

Poleg tega, da je bil velik strokovnjak na področju napovedovanja vremena, je bil Andrej Pečenko sodelavec, s katerim smo radi pokramljali o hribih, petju in na splošno o vsem, na kar je nanesla z njegove strani vedno prijazna beseda.

Pečenkovi sodelavci na Arsu

Skupaj s sodelavci je znatno prispeval k uveljavitvi modernega pristopa k napovedovanju vremena v Sloveniji, ki temelji na modelskih izračunih prihodnjega vremena in ki mu na Agenciji Republike Slovenije za okolje sledijo še danes, so pojasnili in dodali, da je občasno delal tudi oddelku za letalske napovedi, posebej ga je pritegnilo tudi napovedovanje nevarnosti požarov v naravi, s svojim bogatim meteorološkim znanjem in izkušnjami pa je prispeval k boljšemu poznavanju povezav med onesnaženostjo zraka in vremenom v Sloveniji, so še zapisali na Arsu.

Andrej Pečenko (levo zadaj) pred nekaj leti v družbi drugih štirih vremenoslovcev, ki (so) o vremenu informirali zadnja desetletja: Branetom Gregorčičem, Janezom Markoškom, Tanjo Cegnar in Andrejem Velkavrhom. Foto: Žiga Culiberg
Andrej Pečenko (levo zadaj) pred nekaj leti v družbi drugih štirih vremenoslovcev, ki (so) o vremenu informirali zadnja desetletja: Branetom Gregorčičem, Janezom Markoškom, Tanjo Cegnar in Andrejem Velkavrhom. Foto: Žiga Culiberg

Konec osemdesetih let se je Andrej Pečenko pridružil ekipi sodelavcev, ki so začeli pripravljati in podajati vremenske napovedi na Televiziji Slovenija. V medijih se je v različnih vlogah od takrat pojavljal več kot trideset let."

Pečenko je leta 2007 v intervjuju za MMC med drugim pojasnil, da je začel vreme na nacionalni televiziji napovedovati že daljnega leta 1988, tako da je vreme napovedal več kot tisočkrat.

Z občutkom za podajanje zapletenih vsebin na enostaven način in stalno pripravljenostjo na vprašanja novinarjev je postal eden najbolj priljubljenih in prepoznavnih obrazov slovenske meteorologije. S svojim delom v medijih je pomembno prispeval k širjenju rabe vremenskih napovedi ter splošni prepoznavnosti meteorologije v javnosti," so še zapisali njegovi nekdanji sodelavci.

Andrej Pečenko
Prvi dan pomladi, gost meteorolog Andrej Pečenko