Valovi ob norveški obali so v nedeljo dosegli tudi 30 metrov. Foto: EPA
Valovi ob norveški obali so v nedeljo dosegli tudi 30 metrov. Foto: EPA

V nedeljo so bili valovi ob norveški obali visoki do 30 metrov, plimovanje je doseglo svoj rekord, pihal pa je tudi močan orkanski veter. Voda je poplavila številne hiše ob obali, veter je premikal ladje in jadrnice, številni prebivalci obalnih mestec pa so ostali ujeti v svojih domovih. Kot ugotavljajo vremenoslovci, je bil to eden najhujših jesenskih viharjev na Norveškem doslej.

Dva človeka, člana filmske ekipe, pogrešajo, ko se je ob jugozahodni obali Norveške prevrnil njun čoln, eden je v podobnih okoliščinah umrl pri kraju Leirvik, v Bergnu pa je umrl sprehajalec, ko je nanj padlo drevo.

Težave tudi na Danskem in Švedskem
Težave zaradi močnega vetra so imeli tudi na jugu Švedske, kjer je brez elektrike ostalo 80.000 gospodinjstev, in na Danskem, kjer so morali zaradi močnega vetra zapreti več mostov, tudi tistega na Švedsko. V vseh treh skandinavskih državah je bil zaradi vetra oviran tudi železniški promet.

Neurje tudi na Poljskem
O neurju so poročali tudi iz Poljske, kjer je brez elektrike ostalo 380.000 ljudi, pet pa jih je bilo poškodovanih. Veter je ruval drevesa in odnašal strehe, prekinjene so tudi trajektne povezave s Švedsko. Poljski vremenoslovci opozarjajo, da bo tudi danes čez dan še pihal zelo močan veter.