Obale Sredozemskega morja vabijo, a voda ni tako čista, kot je videti. Foto: EPA
Obale Sredozemskega morja vabijo, a voda ni tako čista, kot je videti. Foto: EPA

Okoljevarstveniki in morski biologi iz Francije in Belgije so julija analizirali vzorce 10 do 15 centimetrov pod vodno gladino. Vzeli so jih s sredozemskih obal v Franciji, na severu Italije in Španije.

"Groba ocena je, da se v Sredozemlju zadržuje okoli 250 milijard delcev mikroskopsko majhnih smeti," je po preučitvi vzorcev sporočil Francois Galgani s Francoskega inštituta za raziskovanje morja. Vsak mikroodpadek naj bi sicer tehtal komaj 1,8 miligrama. "Če pa vse seštejmo skupaj, dobimo skoraj 500 ton mikrosmeti za vse Sredozemlje," je opozoril Galgani in dodal, da je imelo približno 90 odstotkov preučevanih vzorcev tako sestavo.

Da bi dobili še širšo sliko in natančnejše stanje voda v Sredozemskem morju, bodo prihodnje leto vzorce vzeli še iz voda, ki pripadajo Gibraltarju, Maroku, Alžiriji, Tuniziji, Sardiniji in z juga Italije.

Delci se združijo s planktonom
Ti majhceni plastični deli predstavljajo nevarnost za morska bitja, saj se pomešajo s planktonom, ki ga pojedo manjše ribe, te pa so nato hrana večjim ribam, med katerimi se veliko vrst znajde tudi na naših krožnikih. Ta nesnaga pa ne škodi le ribam, ampak tudi drugim živalim, kot so tjulnji in želve.

Okoljevarstveniki so zato na spletu objavili peticijo, s katero od Evropske unije zahtevajo strožja pravila glede odlaganja in biorazgradljivosti predmetov.