V akciji, ki so jo pripravili po vzgledu zelo uspešne podobne akcije pri gradu Snežnik, je tokrat sodelovalo kar približno 250 udeležencev. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe
V akciji, ki so jo pripravili po vzgledu zelo uspešne podobne akcije pri gradu Snežnik, je tokrat sodelovalo kar približno 250 udeležencev. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe

Po besedah direktorja Aleša Ocepka so z območja arboretuma do zdaj odpeljali že 1.500 kubičnih metrov poškodovanega lesa, na spravilo pa čaka še približno 2.000 kubičnih metrov.

V akciji, ki so jo pripravili po vzgledu zelo uspešne podobne akcije pri gradu Snežnik, je tokrat sodelovalo kar približno 250 udeležencev, med katerimi sta bila tudi predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek in minister za kulturo Uroš Grilc.

Sodelovali so tudi nekateri zaposleni na ministrstvu za kulturo, pridružili pa so se jim tudi številni prostovoljci, med katerimi sta največ pozornosti pritegnila olimpijca, zaposlena v slovenski policiji, Peter Prevc in Luka Špik. Pomagali so tudi nekdanji sodelavci Žurnala, zmagovalci in finalisti akcije Junak Slovenije, dijaki in drugi predstavniki Šole za hortikulturo in vizualizacijske umetnosti iz Celja ter drugi, akcijo pa so vodili in usmerjali varuhi Arboretuma Volčji Potok.

Ob pomoči usposobljenih gozdarjev in drugih strokovnjakov so udeleženci akcije čistili površine na različnih delih arboretuma, direktor pa je napovedal, da bodo v kratkem pripravili še eno akcijo, s katero bodo skušali zbrati pomoč za odstranjevanje posledic žledoloma v arboretumu.

Škoda je velika, propadli redki primerki
Konec meseca bodo v sodelovanju s slovensko filharmonijo in RTV-jem na prostem v parku pripravili velik glasbeni dogodek, na katerem bodo nastopili priznani glasbeniki, z zbrano vstopnino pa bodo skušali ublažiti škodo, ki so jo utrpeli. V parkovnem delu je žledolom namreč podrl celo vrsto zanimivih, redkih drevesnih primerkov, ki so jih zdaj sicer odstranili, tako da obiskovalci razdejanja več ne vidijo, drevesa, ki so jih izgubili, pa bodo morali nadomestiti.

Predstavniki Volčjega Potoka se že dogovarjajo s predstavniki drugih parkov in drevesnic po Evropi, da bodo dobili zanimive primerke drevja in drugih rastlin, tako da bo park že v bližnji prihodnosti še bolj zanimiv, kot že je.