Slovenija je odločno proti terminalom v Žavljah, kar bo pokazala tudi z glasovanjem. Foto: BoBo
Slovenija je odločno proti terminalom v Žavljah, kar bo pokazala tudi z glasovanjem. Foto: BoBo
alenka bratušek predsednica vlade
Premierka je pojasnila, da se je vlada premislila, če bi Slovenija morala kdaj sprožiti sodni spor zaradi terminala v Žavljah. Foto: BoBo

S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo.

Samo Omerzel, minister za infrastrukturo

Smo proti Žavljam, in to želimo na vse možne načine pokazati.

Dejan Židan, kmetijski minister
Slovenija bo glasovala proti terminalom

Slovenska vlada, ki je sprva napovedala, da se bo vzdržala glasovanja o plinskem terminalu v Žavljah, se je premislila in napovedala glas proti.

Slovenska premierka Alenka Bratušek je ob obisku Kemijskega inštituta razložila, da bi vzdržanje pri glasovanju glede seznama prednostnih projektov skupnega pomena v EU, med katere sodi tudi plinski terminal v Žavljah, Sloveniji onemogočilo morebitno sodno pot.

Na seznamu prednostnih projektov je tudi sedem slovenskih projektov, zato bo Slovenija glasovala tudi proti njim. "Upam, da nam ne bo žal," je dejala Bratuškova in pojasnila, da so sprva ocenili, da glasovati sam proti sebi ne bi bilo najbolje. Dodatna pravna mnenja pa so razkrila, da bi vzdržan glas Sloveniji onemogočil morebitno sodno pot, če bi bila ta kdaj potrebna.

Erjavec: Žavlje sploh ne bodo uvrščene med evropske projekte
Zunanji minister Karl Erjavec pa je zatrdil, da terminala Žavlje sploh ne bo na evropskem seznamu prednostnih energetskih projektov. "Mirno lahko zagotovim, da terminala Žavlje ne bo na tem seznamu in da po informacijah, ki jih imam, Evropska komisija tega konkretnega projekta ne podpira," je razodel Erjavec.

Italijansko administrativno sodišče pa je po njegovih besedah zavrglo presojo glede okoljske presoje, kar pomeni, da projekt ne izpolnjuje pogojev za to, da bi lahko bil uvrščen na seznam evropskih prednostnih energetskih projektov.

Glas proti naj bi razkril spornost terminala
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je po sestanku na vladi pojasnil, da je bilo sprva načrtovano, da se bo Slovenija pri glasovanju vzdržala, ob tem pa podala politično izjavo o nasprotovanju omenjenemu terminalu.

Omerzel je pojasnil, da se je vlada posvetovala tudi s pravniki. "S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo," je dejal in napovedal uporabo vseh pravnih sredstev, da ta projekt preprečijo.

Glasovati je treba o celotnem seznamu
Slovenija nasprotuje terminalu v Žavljah in bo zato kljub sedmim dobrim projektom, ki so še na tej listi, glasovala proti, je dodal minister za infrastrukturo in prostor, saj je potrebno glasovati o celotnem seznamu.

Odločitev vlade težka
Kot je še pojasnil Omerzel, so se tako odločili po posvetovanju s pravniki. Izpostavil je namreč tveganje, da bi imeli zaradi Žavelj in vzdržanosti pri glasovanju težave. Po Omerzelovih besedah je bila odločitev vlade težka prav zaradi dobrih projektov, ki so še na tej listi in veliko pomenijo za Slovenijo.

"S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo," je pojasnil. Sicer pa bo, kot zagotavlja, slovenska vlada pojasnila njen glas.

Sedem projektov bo šlo naprej
Drugih sedem projektov bo sicer vseeno uvrščenih na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU-ju in bodo šli naprej v postopek. Glede na to, da bo Slovenija verjetno edina država, ki bo glasovala proti celotnemu seznamu, bo ta namreč očitno potrjen, pravi Omerzel.

Spomnil je, da se na ministrstvu že kar nekaj časa bojujejo proti umestitvi terminala v Žavljah na seznam in da se bodo še naprej "borili, da ta projekt ne uspe". Za zdaj sicer še ne vedo, ali je prava pot tožba. Napoveduje pa, da bodo, če bo to treba, uporabili vsa razpoložljiva sredstva, da ta projekt preprečijo.

Takšno odločitev vlade je sicer že pred sestankom nakazal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Pojasnil je, da intenzivna komunikacija glede tega poteka že od preteklega tedna, in presodil, da gredo pogovori v pravo smer.

Po današnjem sestanku je bil tako zadovoljen. "Smo proti Žavljam, in to želimo na vse možne načine pokazati," je dejal. Po njegovih besedah so pravniki napovedali, da se s tem, ko vlada glasuje proti, v primeru pravnega spora možnosti "za zmago" nekoliko povečajo.

Priznal je, da bo glasovanje Slovenije bolj znak politične volje. A glede na poznavanje Evropske komisije Židan meni, da se v primeru tako ostrega nastopa neke države "vpraša, kaj se dogaja". Po navadi se, kot pravi, pripravi še rezervni termin za dodatno usklajevanje, kar pa je tudi cilj vlade.

Lukšič spomnil na stališče DZ-ja
Predsednik SD-ja Igor Lukšič je po kolegiju predsednikov koalicijskih strank pri premierki Alenki Bratušek spomnil, da gre za stališče, ki je bilo sprejeto tudi v DZ-ju leta 2009 in je vlada temu stališču zavezana.

Še preden je bila znana odločitev vlade, je Lukšič izpostavil, da je "Italija rinila z Žavljami naprej, čeprav se je tudi stališče okoliških prebivalcev in dežele (Furlanije - Julijske krajine) radikalno spremenilo in tega ne podpirajo".

"Smo talci"
Zato je po njegovem mnenju zanimivo, kako je zadeva sploh šla naprej in prišla do te faze. Po Lukšičevih besedah je škoda, da Slovenija v prejšnjih dveh letih ni naredila več, da bi z italijanskimi oblastmi dosegla, da tega ne bi bilo na dnevnem redu.

"Zdaj smo talci položaja, ko se je treba zelo ostro postaviti proti Žavljam, hkrati pa biti konsistenten pri obrambi naših projektov," je dejal prvak SD-ja.

S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo.

Samo Omerzel, minister za infrastrukturo

Smo proti Žavljam, in to želimo na vse možne načine pokazati.

Dejan Židan, kmetijski minister
Slovenija bo glasovala proti terminalom