Foto:
Foto:

Vlada tako med drugim predlaga, da se iz osrednjega območja parka izloči naselja, medtem ko ostajajo zunanje meje parka nespremenjene, je povedal minister za okolje Janez Kopač. Sicer pa je predlog zakona po njegovem mnenju kompromis med varstvom narave in razvojem območja.

Varstveni režimi se z dopolnili k predlogu zakona zaostrujejo, je povedal Kopač, pri tem pa si vlada prizadeva, da režimi veljajo za celotno območje TNP, torej tudi za območje osrednjega dela. Vlada tako predlaga zaostritev varstvenih režimov, ki se nanašajo na posege v okolje in opravljanje dejavnosti. Tako je prepovedano graditi hotele, motele ter hotelska in apartmajska naselja, pri tem so izjema poselitvena območja. Predlagana je tudi prepoved gradnje proizvodnih objektov, za katere je vedno obvezna presoja vplivov na okolje.

Zakon o Triglavskem narodnem parku (TNP) je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Dušanom Vučkom. Kopač je dodal, da so pri vladnih dopolnilih upoštevali tako pripombe strokovne javnosti kot prebivalstva. Novi zakon o Triglavskem narodnem parku bo nadgradil obstoječi zakon iz leta 1981, sprejet pa naj bi bil predvidoma v mesecu aprilu ali maju prihodnje leto.