Podtalna voda je ogrožala številne objekte, ponekod pa cela naselja. Foto: BoBo
Podtalna voda je ogrožala številne objekte, ponekod pa cela naselja. Foto: BoBo
Dež bo slabel šele ponoči in ponekod celo ponehal. A že v torek se bodo padavine spet okrepile. Foto: BoBo
Oranžni alarm za vzhod in jugovzhod
Grozeč plaz v okolici Ljutomera
Zaradi dežja naraščajo reke

Zemeljski plaz je nekaj po 8. uri zasul steno stanovanjske hiše v naselju Cuber v občini Ljutomer. Med drugim se je dopoldne zemeljski plaz usul tudi na cesto Kalce-Veliki Trn v občini Krško in na cesto Podvelka-Ribnica na Pohorju, popoldne nekaj pred 16. uro pa na cesto Pišenbreg-Dednja vas v občini Brežice.

Podtalna voda je ogrožala številne objekte, ponekod pa cela naselja, med drugim Gomilico v občini Turnišče in naselje Radmožanci v občini Lendava.

Podtalna voda je zalila tudi več kleti, predvsem v Pomurju in Prekmurju ter na Štajerskem, pa tudi v Koritnem v občini Bled, v Škofji Loki, v Ivančni Gorici in na Brezovici pri Ljubljani.

Narasla Ščavnica je nekaj po 9. uri ogrožala trgovski objekt v Spodnjih Ivanjcih v občini Gornja Radgona. Gasilci so zaprli lokalno cesto proti Stavešincem in s protipoplavnimi vrečami zajezili dotok vode do objekta.

V Miklavžu v občini Ormož je voda iz bližnjega potoka ob 7. uri zalila gasilski dom, zaledna voda je nekaj pred 11. uro poplavila glavno cesto med Mursko Soboto in Černelavci v občini Murska Sobota, podtalna voda v Veliki Loki v občini Trebnje pa je dopoldne zalila kletne prostore železniške postaje.

Padavine bodo ponehale
Od petka zjutraj do nedelje zjutraj je v zahodni, osrednji in južni Sloveniji padlo od 45 do 90 litrov dežja na kvadratni meter, drugje pa med 20 in 45 litri.
Padavine bodo ponoči oslabele in ponekod tudi ponehale. V ponedeljek bo tako manj deževno, saj bo predvidoma padlo manj kot pet litrov dežja na kvadratni meter.

Če nameravate na pot, preverite informacije o razmerah na cestah in vremensko napoved.

V torek lahko spet sneži
A vremenska umiritev bo kratkotrajna, saj se bodo padavine že v torek spet okrepile. V torek bo po nižinah v notranjosti države predvidoma povečini snežilo, piše na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje. Nevarnost snežnih plazov se bo še povečala.

Vodnatost rek se še povečuje
Poplavljajo tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju, Krka, Drava in Dravinja v spodnjem toku, pretežno na območjih pogostih poplav, so na Agenciji RS za okolje navedli na svoji spletni strani.

Krka ter reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji bodo danes ponoči še zmerno naraščale, so napovedali. Ljubljanica bo v Mostah dosegla pretok 240 kubičnih metrov na sekundo, Krka v Podbočju pa okoli 300 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi poplavljenega cestišča je na cesti Zameško-Kostanjevica na Krki pri Malencah še vedno popolna zapora, navaja prometnoinformacijski center za državne ceste na svoji spletni strani.

Poplavljene površine ob rekah in na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo, zlasti v Pomurju in Podravju, se bodo zadržale še v prvih dneh prihodnjega tedna, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še nekoliko povečale.

Znova so spomnili tudi, da bo ob slovenski obali drevi povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 21. in eno uro lahko morje na mareografski postaji v Kopru preseže 295 centimetrov in ob tem poplavi nižje dele obale.

Oranžni alarm za vzhod in jugovzhod
Grozeč plaz v okolici Ljutomera
Zaradi dežja naraščajo reke