Gasilci so morali ponekod s cest odstranjevati podrta drevesa. Foto: BoBo
Gasilci so morali ponekod s cest odstranjevati podrta drevesa. Foto: BoBo

Gasilci so črpali meteorno vodo in odstranjevali podrta drevesa v občinah Cerknica, Domžale, Laško, Ljubljana, Logatec, Lukovica, Vrhnika in Trbovlje.

Neurje je pozno popoldne zajelo tudi Koroško in Celjsko. Najhuje je bilo na območju Slovenj Gradca, Prevalj in Raven. Kot je za Radio Slovenija poročala Metka Pirc, so v Slovenj Gradcu že sanirali zemeljski plaz. Na Prevaljah so poškodovane ceste, škodo bodo še ocenili. Tudi na Ravnah na Koroškem in v Kotljah je prostovoljnim gasilcem uspelo preusmerjati vodo, da ni zalila hiš.

Voda je povzročala težave tudi na širšem celjskem območju. V Žalcu, Braslovčah in Laškem so odmaševali zamašene jaške, odstranjevali drevesa in čistili ceste, v Zavrhu pri Galiciji na območju Žalca so pogasili požar in preprečili širjenje v stanovanjski objekt. V Braslovčah so z lokalne ceste v Preserjah odstranili tri podrta drevesa.

Podrta drevesa in zalite hiše

Močen dež in veter sta v sredo zvečer zajela tudi ožjo Dolenjsko. V Novem mestu in Šentjerneju je poplavilo kletne prostore nekaj hiš in ceste, drugih večjih nevšečnosti pa ni bilo. Po poročanju dopisnika Jožeta Žure je neurje z močnim vetrom in obilnim dežjem okoli 18. ure zajelo občino Novo mesto. Podrtih je bilo več dreves in zalitih več stanovanjskih hiš in poslovnih prostorov. Poklicni in prostovoljni gasilci štirih društev so razžagali in odstranili podrta drevesa ter iz poplavljenih prostorov izčrpali vodo in jih očistili. Na cesti Novo mesto–Šentjernej pri Petelinjeku je manjši plaz odnesel rob ceste.

Ob 20. uri je neurje zajelo občino Šentjernej, kjer so gasilci iz dveh hiš črpali vodo in očistili prostore, delavci javnega komunalnega podjetja pa so s ceste odstranili naneseno blato.