Voda je ponekod visoka tudi 18 metrov. Foto: BoBo
Voda je ponekod visoka tudi 18 metrov. Foto: BoBo
voda, sonce
Vreme je boljše, stanje pa ne. Foto: BoBo
Kljub vodi ostajajo na domovih

Na območju Planinskega polja je bilo danes na terenu 60 gasilcev in 50 vojakov, ki so napolnili 3.000 protipoplavnih vreč. Po besedah predsednika Gasilske zveze Postojna Marka Simšiča so z vrečami večinoma utrjevali obstoječe nasipe, pozornost pa so posvečali črpanju vode tam, kjer je bilo to smiselno in mogoče. Izselili so tudi stanovalce ene izmed hiš, tako da je trenutno skupaj izseljenih 15 objektov.

Nocoj bo tako kot včeraj ponovno organizirana nočna straža, v ponedeljek pa bo na terenu 15 gasilcev iz Ilirske Bistrice, 15 gasilcev iz Pivke, domači gasilci ter od 30 do 40 vojakov.
Zaradi radovednežev zaprli cesto
Simšič je povedal še, da so imeli danes težave zaradi večjega števila ljudi, ki so prišli na ogled in fotografiranje Planinskega polja ter s svojo prisotnostjo ovirali gasilce in prebivalce.
"Preraslo je mejo razuma, zato smo odredili zaporo ceste Logatec-Postojna," je dejal in pojasnil, da bo cesta čez dan oziroma v času izvajanja dejavnosti gasilcev zaprta tudi v ponedeljek. Policija je čez dan s čolnom patruljirala na jezeru, saj so pod vodo tudi visoko napetostni električni vodi, ki so lahko usodni. Prav tako radovedneži, ki hodijo gledat njihovo nesrečo, motijo domačine, ki želijo zgolj v miru rešiti, kar se rešiti da.

Ogroženih še več objektov
Trenutno je zalitih 24 objektov, okoli deset jih ima težave z vodo, ogroženih pa je še dodatnih 20, ki jih bo voda najverjetneje zalila, če se bo uresničil najbolj črn vremenski scenarij. Če bo voda naraščala s to intenzivnostjo, bi lahko zalila tudi enega izmed hlevov, v katerem je precej živine.

Danes je bilo na Planinskem polju sončno, tudi dežja naj do srede ne bi bilo. Kljub temu pa Simšič pričakuje, da bo zaradi preteklih padavin voda naraščala še v ponedeljek. "Upam, da so se zmotili," je ob tem dejal o napovedih vremenoslovcev, da bi se gladina voda lahko dvignila še za kakšen meter. Trenutno je voda ponekod globoka že 18 metrov.

Ob Cerkniškem jezeru razmere še pod nadzorom
Gladina vode narašča tudi na Cerkniškem jezeru, in sicer se je v 24 urah povišala za od pet do šest centimetrov. Po besedah poveljnika civilne zaščite občine Cerknica Jožeta Turšiča sta za zdaj še vedno ogrožena dva objekta, pri katerih so povišali protipoplavni nasip. Poudaril je, da položaj obvladujejo.

Turšič pričakuje, da se bo gladina Cerkniškega jezera v ponedeljek povišala za od dva do tri centimetre. Upa, da se bo gladina nato v torek ustalila ali celo znižala, saj so v naslednjih dneh napovedane nove padavine.
Črni scenarij: do konca tedna voda še meter višje
Na agenciji za okolje ob tem napovedujejo, da se bo zviševanje gladine vode na kraških poljih v prihodnjih dneh predvidoma upočasnilo, a se bo gladina v drugem delu tedna ponovno zvišala. Trenutno narašča tudi pretok Krke, pretok Ljubljanice pa se zmanjšuje. Kljub temu se bodo poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki v prihodnjih dneh še ohranjale, napovedujejo na agenciji.

Janez Polajnar z agencije za okolje pa opozarja, da po koncu deževja skrbi za prebivalce ob ojezerjenih površinah še ne bo konec, saj bo ta voda predvidoma zastajala dalj časa. "Po prvih ocenah naj bi voda na teh poljih zastajala do aprila, maja, seveda pa je to odvisno od vremenskih razmer." Voda se bo samo iz hiš umikala nekaj tednov, še pravi.

Kljub vodi ostajajo na domovih