Od 15. avgusta je v Kaliforniji zagorelo skoraj tisočkrat.Foto: Reuters
Od 15. avgusta je v Kaliforniji zagorelo skoraj tisočkrat.Foto: Reuters

Požar, ki so ga poimenovali Creek Fire, je izbruhnil v petek in je do nedelje uničil 200 kvadratnih kilometrov površine. Ogroža še 2000 objektov na območju 467 kvadratnih kilometrov, že v soboto pa so morali zaradi ognja ustaviti obratovanje hidroelektrarne, kar je še dodatno obremenilo že tako obremenjeno električno oskrbo.

Evakuacija dopustnikov iz kampa z vojaškim helikopterjem. Foto: Reuters
Evakuacija dopustnikov iz kampa z vojaškim helikopterjem. Foto: Reuters

V soboto in nedeljo so iz kampa pri jezeru Mammoth Pool v narodnem parku Sierra severno od Los Angelesa, ki je priljubljen kraj za čolnarjenje in ribarjenje, z vojaškimi helikopterji pred požarom rešili najmanj 207 ljudi, nekateri pa so se na varno prebijali s svojimi avtomobili.

Večino požarov zanetile strele

V Kaliforniji trenutno divja več kot 20 požarov v naravi, s katerimi se bori okoli 12.500 gasilcev. To zvezno državo je od 15. avgusta prizadelo okrog 900 požarov, ki so uničili 2343 kvadratnih kilometrov površine, vendar v veliki večini daleč od naselij. Do zdaj je umrlo osem ljudi, uničenih je bilo tudi 3300 objektov. Večino požarov so zanetile strele.

Vzhodno od Los Angelesa so zaradi požara, ki je požgal 11 kvadratnih kilometrov ozemlja, evakuirali del mesta Yucaipa s 54.000 prebivalci, vzhodno od San Diega pa je požar Valley, ki je izbruhnil v soboto, uničil še deset objektov in 16 kvadratnih kilometrov površin.

Požar El Dorado posledica zabave ob razkritju spola otroka

Vzrok enega požara so bila pirotehnična sredstva, ki so jih izstrelili na zabavi ob razkritju spola otroka. Požar, ki so ga poimenovali El Dorado, se je razširil na 700 hektarjev. Kalifornijske oblasti so ob tem poudarile, da so povzročitelji požara lahko finančno in kazensko odgovorni.

Na zabavi ob razkritju spola otroka so zanetili požar aprila 2017 v Arizoni. Tedaj je obsežen požar požgal 45.000 hektarjev, oče otroka je dobil pet let pogojne kazni, plačati pa je moral več kot osem milijonov dolarjev odškodnine, piše BBC.

Temperatura na klimatskih napravah naj ne bo nižja od 25,5 stopinje

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je zaradi požarov razglasil izredne razmere v petih okrožjih ‒ Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino in San Diego, poroča BBC.

Poleg tega je Kalifornijo zajel še vročinski val. V dolini San Fernando so tako izmerili rekordnih 49,4 stopinje Celzija. Elektropodjetja zato prosijo prebivalce, naj termostatov na klimatskih napravah ne znižajo pod 25,5 stopinje, saj bi to lahko povzročilo izpade za najmanj tri milijone odjemalcev.