Haiti je močno prizadel že orkan Gustav. Foto: EPA
Haiti je močno prizadel že orkan Gustav. Foto: EPA

Hanna je v pristaniškem mestu Gonaives na Haitiju za seboj pustila pravo opustošenje, mesto pa je zaradi obilice dežja v zadnjih dneh pod vodo. Prizadetih je več kot 600.000 domačinov, zato so Združeni narodi v to revno državo poslali ladje, otovorjene s 33 tonami humanitarne pomoči. Pomoč zbirata tudi humanitarni organizaciji Rdeči križ in Rdeči polmesec, ki želita nabrati 3,4 milijona ameriških dolarjev.

Predtem je Hanna na svoji poti v Portoriku vzela dve življenji, Dominikanski republiki pa je prizanesla.

Severovzhod ZDA v pripravljenosti
Po Haitiju je tropska nevihta zajela obalo na meji ameriških zveznih držav Severna in Južna Karolina. Prinesla je veter, ki je pihal s hitrostjo okoli 110 kilometrov na uro, kar je povzročilo zamude v letalskem prometu. Opozorila pred slabim vremenom veljajo za vso atlantsko obalo ZDA, od Georgie do New Jerseyja in naprej do jugovzhodne Kanade, ki naj bi jo nevihta dosegla v nedeljo popoldne.

Ike z rušilno močjo?
Prebivalce zvezne države pa skrbi orkan Ike, ki zdaj pustoši Bahame in naj bi floridsko obalo dosegel v začetku prihodnjega tedna po "postanku" na Kubi. Na poti čez Mehiški zaliv bi se lahko okrepil celo v orkan najvišje, pete stopnje po Saffir-Simpsonovi lestvici. Trenutno ima moč tretje stopnje in prinaša vetrove do 185 kilometrov na uro.

Prizore poplavljenega Haitija si oglejte v videoposnetku na desni.

A to še ni vse. Daleč v Atlantskem oceanu se oblikuje že nova nevihta Josephine, ki pa naj bi bila najšibkejša med omenjenimi.

A. P.