Na cestah na širšem območju je bilo popoldne še veliko  nanosov. Foto: Ervin Čurlič
Na cestah na širšem območju je bilo popoldne še veliko nanosov. Foto: Ervin Čurlič
Renče - reka Vipava pod novim mostom. Foto: Ervin Čurlič
Voda z blatom je zalila tudi kletne prostore Doma starejših v Gradišču nad Prvačino. Poškodovana je likalnica, uničene pa so tudi vse zaloge živil. Foto: Ervin Čurlič
Na severnem Primorskem odpravljajo škodo
Štajerci zaradi vremena ostali brez elektrike
Narasle reke povzročile hude preglavice
Sotočje Save in Sore (BoBo)

Deroča Sava s seboj nosi velike količine listja in druge nečistoče ter s tem zmanjšuje učinkovitost hladilnega sistema sekundarne strani, pojasnjujejo na upravi za jedrsko varnost. NEK so ustavili, čeprav so čistilne naprave savske vode delovale s polno zmogljivostjo. "Neželenih vplivov na okolje in ljudi ni bilo," je poudaril direktor inšpekcije za sevalno in jedrsko varnost Aleš Janežič.

Tehnični direktor jedrske elektrarne Predrag Širola je pojasnil, da so težavo povzročile večje količine predvsem naravnih odpadkov, ki jih je Sava s hitrim dvigom gladine in pretoka splavila z brežin ter območja ob svoji strugi. NEK so zaradi podobnih težav oz. zaradi naleta nesnage v jesenskem obdobju do zdaj zaustavili le enkrat pred sedmimi leti.

"Oskrba Slovenije ni ogrožena"
Širola je zatrdil, da zaradi zaustavitve NEK-a oskrba Slovenije ni ogrožena - za njeno nadomestitev skrbi upravljavec NEK-a oz. družba Gen energija, ki ima za tovrstne primere pripravljene rezervacije in ustrezne pogodbe z drugimi dobavitelji, podobno pa imajo za nadomestitev električne energije, ki jo prejemajo iz svoje polovice NEK-a, urejeno na Hrvaškem.

Po analizi dogodka in pregledu sistemov ter opreme se bodo začele priprave na ponoven zagon elektrarne in sinhronizacijo z elektroenergetskim sistemom - elektrarno naj bi z elektroenergetskim sistemom spet sinhronizirali v prihodnjih dneh, predvidoma v sredo.

Na Primorskem tudi plazovi
V noči na nedeljo je sicer močno deževje zajelo vso državo. Severno Primorsko so ponoči poleg poplav prizadeli tudi plazovi, razmere pa so se proti jutru le začele umirjati. Reke so bregove prestopile tudi drugje po Sloveniji.

"Vodostaji rek so se začeli nižati, tudi klicev na regijski center glede nevšečnosti zaradi poplav je vse manj," nam je povedal poveljnik primorskega štaba civilne zaščite Samo Kosmač. "Največ težav je zaradi poškodb vozišča, ki so nastale zaradi vode, plazov in nanosov materiala, za ocenitev škode pa je še prezgodaj," je še dodal.

V zadnjih 24 urah so v regijskem centru za obveščanje sprejeli skoraj 1.500 klicev, tamkajšnji operaterji pa so opravili tudi več kot 1.300 odhodnih klicev oziroma povezav do ustreznih služb za zaščito in reševanje.

Najhuje ob spodnjem toku Vipave
Najhuje je bilo v naseljih ob spodnjem toku reke Vipave - v Renčah, Biljah, Mirnu in Prvačini. Na prizadetih območjih je pomagalo več kot 250 gasilcev, saj je voda zalivala stanovanjske objekte, poslovne prostore, podjetja, kletne prostore bolnišnice v Šempetru skupaj z zelo pomembno energetsko enoto in prostore gimnazije v Ajdovščini. Opravljenih je bilo več kot 300 intervencij - največ na mestnem območju Nove Gorice, kjer so jih našteli 150. Skupno so razdelili in uporabili približno 5.000 protipoplavnih vreč.

Brez cestne povezave so ostali tudi stanovalci štirih stanovanjskih hiš pod Škabrijelom v Kromberku, kjer je manjši zemeljski plaz odnesel del ceste. Plaz v Potoku pri Dornberku pa ogroža stanovanjsko hišo. Zaradi zemeljskega plazu je zaprta tudi cesta na Mark pri Šempetru. Pomoč potrebujejo tudi tisti, ki so zaradi poplave odrezani od sveta - takih je nekaj objektov na Ajševici.

Pozor: reke naraščajo, poplavi lahko morje
Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje naraščata še reka Krka in Sava v spodnjem toku. Sava v spodnjem toku bo proti večeru že začela upadati. Krka bo danes do večera še zmerno naraščala in poplavljala v večjem obsegu, upadati pa bo začela v ponedeljek zgodaj zjutraj. Poplavljene površine na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa bodo danes še ustaljene in se bodo jutri začele zmanjševati.

Pretoki rek po vsej Sloveniji so veliki. Reke Vipava s pritoki, Idrijca s pritoki, Reka, Poljanska Sora in Sora, Gradaščica, Pšata in manjši vodotoki na Domžalskem polju, Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju, Sava v Zasavju, Kolpa, vodotoki na širšem celjskem območju, Dravinja, Mestinjščica, Sotla in manjši vodotoki v Posotelju upadajo. Poplavljene površine ob reki Vipavi so večje od običajnih in se bodo zadrževale še do ponedeljka zjutraj.

Tudi morje v Kopru lahko doseže višino okoli 320 centimetrov in znova poplavi.

Velja tudi opozorilo o ustreznosti čiščenja prostorov, kamor sta vdrli meteorna voda in kanalizacija. V štabu civilne zaščite ob koncu čiščenja priporočajo še dezinfekcijo z raztopino varekine. Vso embalažo in živila, ki so prišli v stik z vodo, je treba zavreči. Izjema so le dobro zaprte in vodoodporne embalaže, ki pa jih je treba temeljito oprati.

Klemen Cotič nam je poslal nočni posnetek naraščanja reke Vipave v Mirnu:

Gašper Zakotnik pa visok vodostaj Sore:

Na severnem Primorskem odpravljajo škodo
Štajerci zaradi vremena ostali brez elektrike
Narasle reke povzročile hude preglavice
Sotočje Save in Sore (BoBo)